Actualitate

Theresa May: Incertitudinea politică din Irlanda de Nord nu trebuie să pună în pericol procesul de pace

Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a demisionat luni din funcție, determinând prăbușirea efectivă a guvernului său și creând riscuri de paralizie politică în regiune în timp ce Marea Britanie își face planuri în legătură cu ieșirea sa din Uniunea Europeană.

”Progresele realizate în Irlanda de Nord au fost cu greu obținute și trebuie să recunoaștem toți că nu dorim să le punem în pericol”, a declarat dna May în Camera Comunelor.

”De aceea, cred că este atât de important pentru guvern și pentru toate partidele să lucrăm cât se poate de mult pentru a rezolva această problemă, astfel încât să vedem că se revine la instituțiile de partajare a puterii”, a mai spus șefa guvernului de la Londra.

Martin McGuinness, un reprezentant important al Sinn Fein și fost șef al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a demisionat în contextul unei dispute cu șefa executivului nord-irlandez și lideră a partidului unionist DUP, Arlene Foster, într-un dosar privind subvențiile pentru energiile regenerabile.

Potrivit regulilor politice în vigoare în Irlanda de Nord de la Acordul de pace din 1998, puterea este împărțită între unioniști și naționaliștii Sinn Fein. Demisia lui McGuinness o antrenează automat pe cea a dnei Foster.

Într-o astfel de situație, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, va fi nevoit să dizolve Adunarea Irlandei de Nord.

Sinn Fein are o săptămână pentru a desemna un succesor al lui McGuinness, pentru a evita implozia executivului nord-irlandez, dar și-a anunțat deja intenția de a nu face acest lucru, relata marți AFP.

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *