Platforma DA: Benzina se scumpește pentru că există înțelegeri de cartel

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Carburanții s-au scumpit semnificativ în ultimele luni din cauza unor înțelegeri de cartel care există între petroliști, susține Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

Platforma Demnitate și Adevăr a analizat prețurile produselor petroliere la stațiile PECO din Ucraina. Diferența dintre prețurile minime și cele maxime la mai multe stații de alimentare din diverse regiuni ajunge, pentru benzină și motorină, la circa 4 grivne sau aprox. 3 lei moldovenești.

„Este evident că în țara vecină există o concurență reală pe piața produselor petroliere. În schimb la toate benzinăriile din Chișinău putem observa că diferența de prețuri la combustibilul lichid nu depășește 10 bani”, se arată într-o declarație a formațiunii politice.

„Astfel, constatăm că Consiliul Concurenței, controlat de Partidul Democrat, nu supraveghează piața produselor petroliere din Moldova în conformitate cu cerințele legale. Cunoaștem cu certitudine că această instituție de supraveghere s-a înlăturat public de la intervenția pe piața respectivă, motivându-și în mod eronat decizia prin faptul că acest domeniu este reglementat de ANRE. Însă, conform legislației în vigoare, Agenția Națională de Reglementare a Energiei dispune doar de dreptul stabilirii plafonului maxim al prețului comercializării cu amănuntul a benzinei și motorinei”, mai susține PPDA.

Formațiunea politică menționează că „este creat în mod artificial un vacuum de reglementare într-un domeniu strategic al economiei naționale. În rezultat, populația țării și agenți economici rămân ostatici ai unor acorduri de cartel, reprezentat de un grup restrâns de importatori ai produselor petroliere, care aproape în mod sincronizat, schimbă prețurile pe tabelele de la stațiile de alimentare, fără să existe o concurență reală între ei, deși sub toate aspectele economice acest lucru este imposibil. Ca urmare, consumatorii din cea mai săracă țară suportă cheltuieli nejustificate, iar câteva companii mari obțin supraprofituri, având sprijinul interesat al instituțiilor publice. Este o situație tipică unei economii care se sufocă în menghinele unui stat capturat”.

„Platforma Demnitate și Adevăr atrage atenția opiniei publice că, în țările dezvoltate, în condițiile unei concurențe reale, asigurate de organul abilitat funcțional, rentabilitatea stațiilor PECO nu depășește 3-4%. Remarcăm că marja comercială maximă specifică, stabilită de către ANRE pentru benzină la 3,16 lei per litru și pentru motorina – 2,99 lei per litru, în lipsa concurenței și în condițiile existenței acordurilor de cartel, asigură o rentabilitate net superioară operatorilor de pe piața produselor petroliere din Moldova, comparativ cu țările menționate. Chiar și în cazul în care toate cheltuielile de logistică sunt deduse din această marjă, rentabilitatea stațiilor de alimentare din Moldova depășește 10%”, se mai menționează în declarație.

În aceste condiții, Platforma DA solicită Consiliului Concurenței să intervină cu toată gama de instrumente legale în procesul supravegherii pieței produselor petroliere în vederea contracarării acordurilor de cartel dintre operatorii de pe această piață, iar ANRE să revizuiască valoarea maximă a marjei comerciale specifice pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei prin micșorarea acesteia cu cel puțin 30%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...