(infografic) Presa britanică: Moldovenii sunt primii din lume la consumul de alcool. Iată ce spune un studiu intern

Red wine pouring into wine glass, close-up

Moldova este țara ce consumă cel mai mult alcool din lume potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății din anii 2010-2015, scrie Daily Mail. Astfel, datele arată cu moldovenii consumă 17,4 litri de alcool pe pe an de persoană. În top trei mai intră și Belarus cu 17,1 litri de alcool per persoaneă și Lituania cu 16,2 litri per persoană.

Aceeași sursă relevă că moldovenii sunt cei ma mari consumatori de alcool din lume și că consumă 178 de sticle de vin pe persoană pe an. Rusia se clasează pe locul patru cu 14,5 litri de alcool per persaonă, Ucraina pe șase cu 13,9 litri, iar România pe locul opt cu 12,9. În top 10 se regăsesc și țările Republica Cehă, Andorra, Serbia și Australia.

În infograficul de mai jos, realizat de vouchercloud.com, puteți vedea top-ul țărilor și cantitatea de alcool consumată.

De menționat că, în cadrul Studiului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” realizat de către Centrul de Investigații și Consultanță „SocioPolis” publicat în decembrie 2016, se arată că 73,1% dintre bărbații care au participat la cercetare sunt consumatori de băuturi alcoolice.

Frecvența consumului este diferită – 33,4% consumă alcool o dată în lună sau mai rar, 25,5% – 2-4 ori pe lună, 11,4% – 2-3 ori pe săptămână, 2,8% – de 4 și mai multe
ori pe săptămână.

tabel1

Numărul femeilor care consumă alcool este cu 10 la sută mai mic decât al bărbaților – 63%. Peste jumătate dintre acestea consumă băuturi alcoolice mai rar decât o dată pe lună.

Dintre bărbații care consumă băuturi alcoolice 81,5%, uneori, consumă mai mult de 5 pahare de alcool pe seară. Acest lucru se întâmplă în 50,5% de cazuri mai rar de o dată în lună, în 21,9% – lunar, 7,7% – săptămânal. Consumul a 5 pahare de alcool pe seară este caracteristic, într-o măsură mai mare celor care nu au o parteneră stabilă, au venituri mici și nivel de educație redus.

Datele cercetării relevă că, odată cu creșterea frecvenței consumului de alcool, crește și frecvența consumului a câte 5 pahare la o petrecere.

Dintre femeile care consumă alcool, 56,8%, uneori, consumă mai mult de 5 pahare de alcool la o petrecere/seară. 45,1 % dintre acestea fac acest lucru mai rar de o dată în lună, 8,2% – lunar, 3,2% – săptămânal.

tabel2

Studiul s-a bazat pe surse de date primare și secundare. La prima etapă, s-a realizat o analiză a cadrului legal, instituțional și a studiilor existente în domeniul echității de gen în Moldova. Ulterior, datele secundare au fost completate cu informația primară colectată prin metode sociologice cantitative și calitative. La cercetarea cantitativă, au participat 2018 persoane cu vârsta 18-59 de ani. Eșantioanele au fost stratificate, probabiliste, fiind reprezentative la nivel național, cu o eroare maximă de ±2.5%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente