Puntea lui Plahotniuc, un „Hamsterdam” al Europei de Est

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce și-a îndeplinit unul dintre vise, de a ajunge oficial șef de partid, Plahotniuc s-a apucat de scris. Bine, scriu alții pentru el, dar e și ăsta un fel de exprimare.

Cică i-a scris lui Trump. A ales cu această ocazie chiar site-ul singurului post de televiziune important care l-a susținut pe excentricul republican în campania prezidențială recent încheiată. Nu știu cât o fi plătit Podesta Group pentru a-l propulsa pe Plahotniuc tocmai pe Fox, mai ales că șeful companiei, John Podesta, a fost și șeful de campanie al lui Hillary Clinton, iar relațiile dintre acesta și stafful republicanilor sunt chiar mai reci decât valul polar care-a lovit zilele astea Europa, dar cu siguranță nu a costat puțin.

Din tot textul scris de Podesta și semnat de Plahotniuc reiese un singur lucru. Că oligarhul ar vrea ca Moldova să fie punte. Și încă ce punte! Între Est și Vest. Nu e ceva nou această gogomănie. Au debitat-o de-a lungul timpului și alți indivizi care s-au perindat prin politica de pe malurile Bîcului, doar că în contextul geopolitc actual, o astfel de idee pare și mai aberantă decât altă dată.

Punte între cine totuși?

Nu știu dacă cei de la Podesta l-au întrebat și pe Poroșenko atunci când au fost nevoiți să-i îndeplinească hatârul lui Plahotniuc cu puntea, mai ales că ăsta-i este prieten oligarhului. Nu de alta, dar unii de la Kiev ar fi cam supărați să audă că Plahotniuc le-a anulat pe Foxnews toate pretențiile de integrare europeană și euroatlantică. Și acolo, cel puțin până una-alta, și în rândurile populației, sentimentul pro-occidental este net superior celui din Republica Moldova. Potrivit ultimelor sondaje, în jur de 45% din ucraineni vor în NATO și peste 55% în UE, rezultate care l-ar face invidios pe orice euroatlantist veritabil de la Chișinău.

Așadar, punte între cine vrea să fie Plahotniuc? Între România membră a NATO și UE și Ucraina, stat în care actuala coaliție de guvernare a declarat aderarea la NATO și UE drept obiectiv național?

Plus la toate, astăzi orice politician care se respectă înțelege foarte bine că fazele cu „puntea”, „neutralitatea” „și cu Estu’ și cu Vestu’” n-au nicio șansă de existență, mai ales dacă te cheamă Moldova și te afli geografic în unul dintre cele mai fierbinți puncte ale Europei. Și mai și ești cea mai săracă țară din Europa, practic fără armată (se știe că orice neutralitate este susținută de forță de apărare, cazul Elveției) și cu un exod al populației fără precedent.

Plahotniuc vrea, de fapt, păstrarea statutului de astăzi, adică un „Hamsterdam” al Europei de Est

„Hamsterdamul” este numele provizoriu al unui cartier abandonat al orașului Baltimore, în probabil cel mai bun serial de televiziune al secolului XXI – „The Wire”.

Ce era „Hamsterdamul”? Un loc unde bandele de traficanți de droguri puteau liber să-și vândă marfa, iar prostituatele nu erau deranjate de nimeni. Totul sub stricta supraveghere a poliției. S-a ajuns la această soluție pentru că luptele între bande pentru cele mai bune locuri de vânzare a mărfii ajunseseră la un nivel atât de înalt, încât zilnic mureau oameni, fără ca poliția să poată interveni în vreun fel. L-au numit atât de nefericit pentru că niște traficanți auziseră de un oraș de undeva de prin Europa, unde tocmai se legalizase consumul de marijuana.

Probabil cam așa o vedea și Plahotniuc „puntea” sa. Adică o păstrare a situației actuale. Un fel de „no man’s land” la periferia Europei, unde să se spele în continuare banii murdari ai oligarhilor, să se prade băncile, să se scoată bani grei din schemele tenebre.

Iar la toate astea să asiste tacit și Estul și Vestul. Pentru că dacă s-ar implica ar „destabiliza” situația, așa cum spune oligarhul șef în editorialul său.

Numai că „Hamsterdamul” n-a rezistat prea mult. Iar într-un final și bandele au căzut.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...