(VIDEO) Cum îşi închipuiau liderii URSS, în urmă cu 60 de ani, că va arăta lumea în 2017

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O serie de 45 de diafilme care ilustrează modul în care propaganda sovietică îşi imagina că va arăta lumea în anul 2017, a fost recent făcută publică. Diapozitivele demonstrează o viziune care glorifica Uniunea Sovietică şi care arăta nivelul de dezvoltare al acesteia, mult peste cel al Vestului capitalist.

Diafilmele sunt realizate în 1960 şi dezvăluie o perspectivă intrigantă în care reţeaua de infrastructură se află în centrul civilizaţiei, la 100 de ani după Revoluţia din Octombrie, scrie gandul.info.

„În anul 2017″, o serie de diapozitive produse la studiourile Diafilm din Moscova în 1960 dezvăluie o lume în care Siberia şi Alaska sunt conectate printr-o linie feroviară de mare viteză care să se întindă peste Strâmtoarea Bering, folosind un pod cu două punţi. Diafilmele urmează, de fapt, călătoria unui băiat pe nume Igor care se bucură de toate realizările URSS-ului la aproape un secol de la constituirea sa, mai ales de posibilităţile de călătorie.

Transportul era, potrivit viziunii sovietice, cel mai mare succes al URSS-ului, statele fiind conectate între ele prin căi ferate electrificate, în vreme ce Aeroflot era cea mai mare companie aeriană a lumii. În plus, conform scenariului prezentat, fusese stabilită o Reţea Internaţională de Metrou care ar fi legat oraşele şi comunităţile situate de-a lungul Oceanului Arctic, în nordul îndepărtat al Eurasiei.

Şi zona cea mai nordică a Siberiei ar fi urmat să fie conectată prin mai multe canale acvatice cu Marea Aral şi Marea Caspică.

Unele dintre scenarii sunt, totuşi, destul de precise, precum un diapozitiv care ilustrează o legătură video între Igor, aflat în croazieră pe Marea Neagră, şi casa acestuia, prevăzând astfel evoluţii ale tehnologiei precum conexiunea prin Skype şi Face Time. Există şi o imagine cu ceea ce pare a fi o maşină autonomă, însă nicăieri nu apare ideea de tabletă sau computer, pentru că diafilmele abundă în reprezentări ale ziarelor şi hărţilor din hârtie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...