„Noi am făcut un apel către toate partidele de opoziţie extraparlamentare pentru a face un pact antioligarhic şi să conjugăm eforturile. Sigur au venit sărbătorile, nu a existat prea multă reacţie la acest lucru. Sper că, de acum încolo, politicienii noştri vor fi responsabili şi conştienţi de faptul că trebuie să mergem uniţi şi vom reuşi, cât de curând, să formăm acest pact antioligarhic cu societatea civilă, cu partidele extraparlamentare, care fac parte din societatea civilă, şi cu noi entităţi”, a declarat Andrei Năstase.

„Noi avem de-a face cu răul mare şi avem o datorie. Datoria mare a partidelor antioligarhice este să readucă încredea oamenilor şi să nu admitem ca ţinta noastră să devieze de la corupţie, de la sărăcie şi de la cel care a creat-o - Plahotniuc, către Dodon, el este un pion de-a lui Plahotniuc. Marele rău rămâne această guvernare, cu toate pârghiile sale. Nu trebuie să admitem ca Plahotniuc să ajungă premier. Iată de ce ar trebui să avem o agendă comună, iată de ce am făcut apel către partidele extraparlamentare de opoziţie, pentru a ne aduna la o masă cu societatea civilă şi să luăm decizii cum să reacţionăm ori de câte ori această guvernare, împreună cu Dodon, deviază de la interesul naţional. Apelul a fost făcut către toate partidele antioligarhice de opoziţie, nu se referă la un lider politic, dar ne referim la societate. Noi ne adresăm cetăţenilor, societăţii civile, ONG-urilor din ţară. Oricine poate demonstra că nu are nicio legătură cu furturile din ţară va putea adera la acest pact, pot adera cei care vin cu idei frumoase pentru a opri acest dezmăţ al guvernării, care se produce sub privirile lui Dodon”, a adăugat liderul Platformei DA. 

Mai mult, Andrei Năstase spune că forţele antioligarhice trebuie să conlucreze, pentru a putea obţine un anumit rezultat: „La moment, noi nu trebuie să ne ocupăm de concurenţe inutile sau de competiţii inutile între două entităţi politice care reprezintă aceleaşi valori, care îşi doresc bunăstarea acestei ţări. Nu între noi trebuie să concurăm, noi avem cu cine concura. Noi avem criminalul regional Plahotniuc şi avem un pretins preşedinte, care se ocupă de orice, numai nu de ceea ce trebuie”. 

Precizăm că la sfârşitului lui decembrie 2016, reprezentanţii Platformei DA au venit cu zece iniţiative de ordin social-economic, reformator şi anticorupţie, solicitând preşedintelui ales să renunţe la demagogie şi să întreprindă mai multe acţiuni de primă necesitate. Printre iniţiativele propuse de membrii PPDA se numără renunţarea la schema procurării energiei electrice de la dubioasa firmă offshore din stânga Nistrului, demiterea actualului procuror general, neadmiterea adoptării legii privind amnistia fiscală a bunurilor şi capitalului, dar şi interzicerea ridicării vârstei de pensie şi a stagiului de pensionare.

Tot atunci, Platforma DA a venit cu un apel către partidele de opoziţie şi societatea civilă privind constituirea unui pol antioligarhic: „Conştientizând faptul că guvernarea nocturnă este incapabilă să rezolve gravele probleme cu care se confruntă ţara şi cetăţenii ei, ţinând cont de derapajul tot mai accentuat al Moldovei spre un regim autoritar, Platforma Demnitate şi Adevăr face apel către întreaga societatea civilă, inclusiv partidele extraparlamentare de opoziţie PAS, PN şi altele, să constituie împreună un Pol Antioligarhic, menit să consolideze întreaga societate şi să combată cu toată determinarea dezmăţul oligarhic, inclusiv prin reluarea cât mai rapidă a protestelor masive împotriva regimului antipopular”, se menţiona în apelul Platformei DA.