Contactată telefonic de Ziarul de Gardă preşedinta IPNA „Teleradio-Moldova”, Olga Bordeianu a declarat că distincţia a fost oferită fundaţiei oligarhului „pur şi simplu”.

– De ce anume această companie (n.r. Edelweiss)?
– Aşa a decis compania (TRM).
– A existat un concurs, ce alte entităţi au concurat?
– De ce dvs. consideraţi că ar trebui să existe un concurs?
– A ales TRM, aşa, pur şi simplu?
– Da, pur şi simplu. Deci da, compania Teleradio Moldova a ales o listă de parteneri sau o listă care a considerat-o ok pentru emisiunea dată. Nu înţeleg întrebarea dvs.
– Întreb dacă a existat o listă de alte entităţi şi pe ce criterii a fost aleasă fundaţia Edelweiss?
– A fost o listă şi, după câte eu ştiu, pe diplomă scrie concret pentru ce ea a fost înmânată. Deci evenimentul, sau poziţia, sau mai ştiu eu ce. Deci, este un text care este printat şi pe care puteţi să citiţi răspunsul la întrebarea dvs.

Precizăm că anterior mai multe organizaţii neguvernamentale au semnat o declaraţie în care îşi exprimă indignarea faţă de colaborarea Ministerului Muncii cu fundaţia privată Edelweiss, care aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc. Potrivit organizaţiilor semnatare, campania fundaţiei Familii Ocrotite promovează un serviciu de stat, fără a specifica acest fapt.

De menţionat că şeful delegaţiei Uniunii Europene în RM, Pirkka Tapiola, a devenit ţinta unui atac orchestrat, după ce nu a vrut să cumpere nimic de la fundaţia „Edelweiss”.

Presa oligarhului a difuzat intens materiale bazate pe o scrisoare a Valentinei Geamăna, vicepreşedinta Asociaţiei Aktiv Hilfe fur Kinder. În scrisoare, femeia îl acuză pe şeful misiunii europene de „comportament nediplomatic” după ce la un eveniment la care se vindeau bilete la un concert organizat de fundaţia lui Plahotniuc, Pirkka Tapiola i-ar fi spus că „nu cumpără nimic de la Edelweiss".