Decis: Cupa Mondială de fotbal va avea 48 de echipe. Care va fi noul format

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul FIFA, reunit la Zurich, a aprobat, marţi, în unanimitate, mărirea numărului de participante la turneul final al Cupei Mondiale de la 32 la 48, începând de la ediţia din 2026.

Cei 33 de membri ai consiliului au validat astfel o formulă cu 16 grupe de câte trei echipe. Ca urmare a măririi numărului participantelor, va creşte şi numărul meciurilor, de la 64 la 80.

Președintele FIFA, Gianni Infantino, aflat în funcție din februarie 2016, a făcut din extinderea Cupei Mondiale una dintre promisiunile campaniei sale electorale. Infantino a sugerat inițial o Cupă Mondială cu 40 de echipe, dar a adăugat alte opt echipe în luna octombrie.

FIFA a îndepărtat orice temeri că un format extins al competiției ar putea coborî standardele turneului și l-ar face prea lung.

Au existat critici, inclusiv din partea cluburilor de top din Europa și din partea unor antrenor cu renume, care consideră că FIFA strică o formulă câștigătoare a Cupei Mondiale.

Un raport confidențial al FIFA, consultat de AFP, a afirmat că un Mondial cu 48 de echipe ar aduce o creștere de 640 de milioane de dolari față de previziunile pentru CM 2018, din Rusia, la care vor participa 32 de echipe.

Numărul participantelor la Cupa Mondială a fost mărit anterior pentru turneul din 1998, de la 24 la 32.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...