Agenda evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale: Expoziții, spectacole, lansări și recitaluri

expo-mihai-eminescu-in-mine-bate-inima-lumii_1

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de Institutul Cultural Român la Chişinău pe data de 15 ianuarie 2017, cu începere de la ora 10.00. Atât pe parcursul zilei de 15 ianuarie cât și în preajma evenimentului, dar și după, vor fi organizate expoziții de artă, concerte, spectacole și recitaluri de poezie pentru cei care apreciază cultura.

Evenimentul va debuta cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Clasicilor din parcul Grădina Publică, după care va urma recitalul de poezie „Porni Luceafărul….”, organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Ambianţa de secol XIX va fi asigurată de un grup de tineri actori şi artişti plastici îmbrăcaţi în costume de epocă, concepute de artistul plastic Iurie Matei, iar  defilarea actorilor va fi organizată cu sprijinul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”din Republica Moldova şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova.

Expoziția „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii!”

În aceeaşi ambianţă de secol XIX, urmeză să fie vernisată şi Expoziția „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii!”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, va avea loc la ora 11.00 la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Alcătuită din 24 de bannere, ampla expoziție urmărește parcursul biografic al poetului, prezentând o serie de documente și fotografii ale poetului, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori. O secțiune importantă este dedicată corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle.

Lansarea: „Eminescu – Luceafărul” și „Eminescu – Ziaristul”

În aceiași zi va fi organizată și o expoziție de grafică cuprinzând 80 de lucrări din colecția pictorului Nicolae Ioniță (Ploiești) și lansarea volumelor „Eminescu – Luceafărul” și „Eminescu – Ziaristul” realizate tot de pictorului Nicolae Ioniță.

afisziuaculturiinationalechisinau15-ian-2017

Concert de Ziua Culturii Naţionale

ICR în colaborare Ambasada României în Republica Moldova şi Sala cu orgă vor organiza tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 17 ianuarie 2017, ora 18.00, la Sala cu orgă şi va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, solistă: Maria Florea (vioară).
În program: G.Enescu – Intermezzo pentru corzi; T.Vitali – Ceacona pentru vioară și orchestră; P.Warlock – Capriol-suite; P.Ceaikovski – Vals-scherzo; B.Bartok – Dansuri românești; C.Florea – Variațiuni de prin Ardeal. Intrare liberă.

ziua-culturii-2017

Spectacol: „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată”

Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale,  pe 13 ianuarie va avea loc spectacolul muzical-poetic Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată dedicat poetului naţional Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului, poetul Valeriu Matei şi actorul Nicolae Jelescu vor susţine un recital din poezia eminesciană acompaniaţi de muzicianul Viorel Burlacu (chitară). Intrare liberă.

afis-emin-icr-4

 

Expoziția de pictură Florentin Leancă

Florentin Leancă s-a născut la 29 august 1966 în oraşul Florești. În 1986 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, iar în 1999 – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În 2001 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În anii 2001-2009 a fost vicepreşedinte al UAP. Florentin Leancă a fost distins cu premii la expoziţii de pictură din R. Moldova şi România. Evenimentul va avea loc la Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici” din Chișinău pe data de 16 ianuarie 2017, ora 16.00.

Cu același prilej, ICR va organiza o reprezentaţie cu piesa „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, în regia lui Alexandru Grecu, pe 15 ianuarie, la Teatrul „Nadejda Aronetkaia” din Tiraspol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente