Proiect // Apartamente la preţ redus pentru angajaţii Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţiilor Excepţionale

Anticoruptie.md
09/01/2017
Foto simbol // Angajaţi ai Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţiilor Excepţionale. Foto: adrsud.md

Ministerul Afacerilor Interne vrea să ofere apartamente la preţ redus angajaţilor Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţiilor Excepţionale, instituţie subordonată MAI. Conducerea ministerului a elaborat o hotărâre de Guvern prin care un teren din administrarea instituţiei de aproape 0,5 hectare, aflat pe strada Gheorghe Asachi 69/2, ar urma să treacă, în acte, din proprietate publică a statului în lot destinat construcţiei unui ansamblu rezidenţial. 

„Construcţia obiectivului nominalizat este de o importanţă majoră pentru angajaţii Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţiilor Excepţionale al MAI. Conform cererii cu privire la perfectarea materialelor în scopul iniţierii procedurii de proiectare a construţiei blocului locativ, numărul familiilor care nu dispun de spaţiu locativ este de aproximativ 500, dintre care 80% sunt nou-formate", potrivit notei informative a proiectului. 

Instituţia îşi propune demararea unui parteneriat public-privat "care să aibă ca obiectiv construirea spaţiilor locative de serviciu pentru angajaţii Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţiilor Excepţionale". Conducerea MAI speră că astfel fluctuţia de personal nu va mai fi atât de mare. „La momentul actual demisionările angajaţilor sunt frecvente, motivul principal fiind lipsa spaţiului locativ", se arată în document.

Potrivit calculelor studiului de prefezabilitate, costul unui apartament cu o cameră va fi de 19.350 de euro, iar cu două camere 23.50 de euro. „Imobilele existente în prezent pe o porţiune din terenul examinat se vor demola, iar funcţiile actuale ale acestora de încăperi pentru cultură fizică, sport, odihnă şi reabilitare se vor transfera la parterul blocurilor locative proiectate. Se propune ca în demisol să fie încăperile tehnice pentru deservirea apartamentelor şi parcări pentru autoturismele locatarilor. Următoarele 11 etaje se vor ocupa de apartamente de serviciu ale Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţiilor Excepţionale şi spaţiile locative ale parteneriatului privat", se arată în studiu. 

Astfel, Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţiilor Excepţionale ar urma să-i revină peste 1.800 de metri pătraţi, dintre care 36 de apartamente cu o cameră şi altele şapte cu două camere. 

Totodată, autorii studiului constată că preţul aproximativ cu care ar urma să fie vândute celelalte apartamente - 760 de euro pentru metru pătrat - este mai mare decât indicele statistic similar stabilit pentru această zonă a oraşului (560 - 630 de euro pentru metru pătrat), iar acest fapt poate crea "dificultăţi pentru partenerul privat la etapa comercializării spaţiului locativ restant şi respectiv nerentabilitatea proiectului pentru acesta".„Circumstanţa în cauză poate crea precondiţii pentru negocierea suplimentară a condiţiilor de realizare a parteneriatului public-privat şi periclita realizarea obiectivului proiectului parteneriatului public-privat cu diminuarea cotei Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI", arată raportul de expertiză anticorupţie întocmit de angajaţii Direcţiei legislaţie şi expertiză anticorupţie a Centrului Naţional Anticorupţie. 

Angajaţii CNA recomandă plafonarea metrajului minim de care va beneficia Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, „cu reglementarea unei cote ce va asigura un echilibru dintre drepturile, obligaţiile şi beneficiile partenerului public şi cele ale partenerului privat". 

Anticoruptie.md
09/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii