Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ghimpu depune o sesizare la…

Ghimpu depune o sesizare la Curtea Constituțională: Să fie clar care sunt drepturile președintelui la numirea unui ministru

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu a anunțat astăzi că depune o sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția R. Moldova. 

„Noi am solicitat ca CC să spună clar când și cum poate respinge președintele candidatura unui ministru și dacă are dreptul de veto.  Părerea noastră este că președintele nu decide, este vorba doar de o normă  constituțională prin care, ca unui arbitru, i se oferă dreptul  a numi Guvernul sau membrii Guvernului, fără drept de veto, sau condiționări.  Președintele are niște atribuții prevăzute de Constituție, vrem să clarificăm ce și cum poate respinge. Actul guvernării și-l asumă Guvernul, în cazul dat prim ministrul este în drept să decidă propunerea sau numirea unor miniștri. Trebuie să fie clar care sunt drepturile președintelui la numirea unui ministru. Dodon a făcut atâtea declarații că într-o zi va respinge și R. Moldova (…)”, a  spus Ghimpu cu privire la acest subiect.
Art. 98 alin. (4)  prevede că în baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele R. Moldova numeşte Guvernul, iar art.98 alin.(6)  că în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele R. Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.