Linkuri accesibilitate

„Demografia va învinge demagogia!” (Răzvan Voncu/Adevărul.md)


„Plahotniuc îi dă sfaturi confuze, contradictorii, lui Trump” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Într-un editorial publicat la secțiunea „blog” pe site-ul ziarului Adevărul, Răzvan Voncu se referă la ultimele acțiuni ale președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, inclusiv retragerea cetățeniei moldoveneşti ex-președintelui român Traian Băsescu. Autorul le numeşte „gesturi stupide” și „amuzante”. Plasate în context mai larg, aceste acţiuni semnifică „agonia prelungită din care Republica Moldova nu are nici o şansă să iasă în viitorul previzibil, mai crede Voncu. După părerea acestuia, nu puţinii români care, ca Băsescu, aplică pentru cetăţenia Republicii Moldova vor schimba traiectoria acesteia, ci sutele de mii de basarabeni, în special tineri, care îşi redobândesc cetăţenia română, se simt români şi cred în valorile europene. „[…] Demografia va învinge demagogia!”, conchide autorul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00
Link direct

Site-ul jurnal.md îl citează o părere a fostului consilier guvernamental, Dumitru Alaiba, despre ideea promovată în spaţiul public precum că „oligarhul Vladimir Plahotniuc trebuie să devină premier deoarece oricum el este cel care controlează întreaga putere în stat. Autorul susţine că este absolut greşită această idee. „E ca și cum”, explică Alaiba, „aş lua maşina cuiva din parcare şi m-aş plimb cu ea un an, iar posesorul acesteia va ajunge la gândul: „dacă Alaiba totuna se plimbă cu maşina, hai deja să îi fac şi documentele pe ea.” Despre Vlad Plahotniuc, Alaiba crede că „această persoană este o eroare”, iar „erorile trebuie corectate, nu sistemul să fie corelat cu eroarea şi ajustat ei.”

Într-un editorial publicat pe portalul independent.md, jurnalistul Alex Cozer numeşte „lovitura de grație împotriva unei democrații și așa aproape asfixiate” ipoteticul sistem electoral mixt care despre care se crede că ar putea fi introdus în anul 2017 în Republica Moldova. Autorul crede că un astfel de sistem electoral ar apropia Republica Moldova de modelul de conducere din statele ex-sovietice asiatice. Democraţilor moldoveni, în condiţiile în care se vor utiliza resursele lui Vlad Plahotniuc - o investiție de 20-30 de mil. USD a estimat autorul - un astfel de sistem le-ar putea garanta o majoritate parlamentară, mai crede Cozer. El anticipează transformarea într-o dictatură absolută a Republicii Moldova în acest caz, iar Plahotniuc va avea un control asupra Parlamentului și mai mare. Cozer susține că singurul obstacol în schimbarea sistemului de vot este președintele Dodon. „[…] Dacă PSRM și PD se aliază aici, dacă Parlamentul și Președinția vor merge mână-n pentru schimbarea sistemului de vot, atunci modificarea se va face”, conchide el.

Politologul Dionis Cenușa îşi expune într-un comentariu publicat pe site-ul IPN punctul de vedere asupra mesajului liderului PDM, Vlad Plahotniuc, către președintele SUA, Donald Trump publicat la 7 ianuarie de FOX NEWS. Dionis Cenușa îl contrazice pe politicianul de la Chişinău în ceea ce ţine de Rusia: dependența față de Rusia a fost folosită până acum în scopuri destructive, deoarece factorul rusesc nu a jucat vreodată un rol pozitiv în promovarea anumitor reforme, nici măcar în promovarea unei soluții viabile pentru conflictul transnistrean, care este exploatat de Moscova de 25 de ani. „[…] Desigur, Rusia este importantă ca piață de desfacere, piață de angajare sau exportator de hidrocarburi. Dar, la fel, mulți moldoveni lucrează în UE sau în SUA, tot acolo sunt livrate și bunuri moldovenești. Diferența este însă că nici UE și nici SUA nu folosesc dependențele Republica Moldova pentru a-i limita suveranitatea, opunându-se astfel reformelor”, scrie Dionis Cenușa. Autorul concluzionează că pentru a beneficia la maxim și în mod pozitiv de influența venită din exterior, Republica Moldova are nevoie de o clasă politică transparentă, integră și democratică, care încă în mare parte lipsește.

Mesajul lui Plahotniuc pentru Trump – lăsați-ne să fim neutri” este titlul unui comentariu semnat de jurnalistul Victor Nichituș pe blogul său. El presupune că președintele PDM a preferat să folosească stilul public de comunicare cu președintele Trump și nu comunicarea diplomatică, pentru că ar fi aflat că Donald Trump le-ar fi cerut tuturor ambasadorilor americani să-şi dea demisiile înainte de 20 ianuarie, când va fi învestit în funcție. Nichituș mai este de părere că gestul lui Plahotniuc nu ar deriva din interesul îngust al liderului PDM de a-și consolida rolul de conducător al statului moldovean, ci mai degrabă e vorba despre liniile directoare pe care le-a prezentat în discursul de preluare a funcției de președinte al PDM – „patriotismul pro-european moldovenist.”

Plahotniuc îi dă sfaturi confuze, contradictorii, lui Trump” subliniază analistul politic Nicolae Negru în titlul unui editorial publicat pe site-ul „Ziarului Național”. Nicolae Negru consideră că ar fi falsă ideea că simpatia lui Trump pentru Putin îi poate schimba planurile liderului de la Kremlin în privința refacerii „sferei de influență” a Rusiei. Repetând niște locuri comune pescuite din presa rusă sau rusofilă, Plahotniuc îi induce pe americani în eroare – crede Nicolae Negru. Autorul notează în finalul editorialului că Republica Moldova este un câmp de bătaie între Rusia și SUA, dar numai în măsura în care Moscova nu se poate împăca cu prăbușirea URSS. „[…] Din nefericire, puterea nostalgiei și obsesiei imperiale rusești nu depinde de președintele american, nu a depins de Obama și nu va depinde nici de Trump, oricât de mult ar vrea el, ci de procesul însănătoșirii mintale, spirituale a Rusiei. Aceasta ar fi fost suficient să i se spună lui Trump, ca să nu prietenească cu Putin pe socoteala noastră”, încheie Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG