Ministrul italian nu a dat detalii asupra dispozitivului de securitate care ar urma să fie configurat în jurul ambasadei. Tripoli a fost teatrul, în aceşti ultimi ani, al mai multor atacuri ce au vizat ambasadele şi diplomaţii.

Într-un comunicat, ministerul italian de Externe şi-a exprimat satisfacţia pentru redeschiderea ambasadei, văzând în aceasta „un semnal foarte important de prietenie faţă de poporul libian (...) şi un semnal puternic de încredere în procesul de stabilizare a acestei ţări".

Italia se confruntă în ultimii ani cu un aflux excepţional de zeci de mii de migranţi care profită de haosul din Libia pentru a încerca să traverseze Marea Mediterană.

Într-un comunicat publicat la Roma, ministerul italian de Interne s-a referit la o „nouă fază de cooperare" cu Tripoli care trebuie să conducă la semnarea unui „memorandum de înţelegere" în domeniul luptei împotriva imigraţiei ilegale.

Siala a indicat, la rândul său, că a convenit cu Minniti lansarea unor iniţiative mixte de luptă contra imigraţiei clandestine, precum şi a contrabandei cu petrol libian.

Într-un interviu televizat, în weekend, ministra italiană a Apărării, Roberta Pinotti, a declarat: „În acord cu Libia, noi va trebui să susţinem garda de coastă şi marina acestei ţări pentru a efectua controale în apele libiene".