Trezoreria şi Departamentul de Stat al SUA au anunţat, în comunicatele lor, că adaugă trei nume - Aleksandr Bastrikin, preşedintele Comitetului de Investigaţii rus, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, pe aşa numita listă Magnitsky care dă numele unei legi americane din decembrie 2012 care permite îngheţarea eventualelor bunuri şi interese în SUA ale responsabililor ruşi vinovaţi, conform Washingtonului, de grave violări ale drepturilor omului.

Potrivit unei ştiri AFP din 21 ianuarie 2016, poliţia britanică a cerut extrădarea a doi cetăţeni ruşi — Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, desemnaţi ca autorii asasinării prin otrăvire cu poloniu radioactiv a fostului agent FSB (ex-KGB) Aleksandr Litvinenko în 2006 la Londra, conform concluziilor anchetei făcute publice de magistratul britanic Robert Owen.

„Există mandate în continuare împotriva lui Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun pentru această crimă. Obiectivul nostru rămâne de a-i aduce în faţa tribunalului”, a declarat atunci Scotland Yard-ul într-un comunicat, referindu-se la cererile de extrădare trimise încă 2007 de Londra Moscovei şi pe care aceasta refuză să le satisfacă.

Rusia nu-i va extrăda pe Lugovoi şi Kovtun — foşti agenţi ai serviciilor secrete ruse — în Marea Britanie după ce ancheta publică desfăşurată la Londra a stabilit implicarea directă a celor doi în asasinarea lui Litvinenko, conform concluziilor făcute publice de magistratul Robert Owen.

O declaraţie în acest sens a fost făcută pentru RIA Novosti de către avocatul Dmitri Agranovski. Constituţia Federaţiei Ruse interzice acest lucru, a explicat el.

„Perspectivele de extrădare a lui Lugovoi şi Kovtun sunt egale cu zero, întrucât Constituţia rusă interzice extrădarea cetăţenilor ruşi de către Rusia unui alt stat, indiferent de crima care le este imputată”, a adăugat acesta.

Aleksandr Litvinenko a decedat la 23 noiembrie 2006, la vârsta de 43 de ani. Cu trei săptămâni înainte, el băuse un ceai într-un bar din Millenium Hotel, în centrul Londrei, în compania lui Andrei Lugovoi, fost agent FSB, şi a omului de afaceri rus Dmitri Kovtun, şi el provenind din rândurile serviciilor secrete ruse.