Frontul Europa? SUA trimite cel mai mare transport de armament de după Al Doilea Război Mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

2.800 de piese de echipament militar, printre care 87 de tancuri şi 144 de vehicule de luptă Bradley, au ajuns la sfârşitul săptămânii trecute din SUA în portul german Bremerhaven pentru a fi incluse în seria de exerciţii militare NATO ce se vor desfăşura în estul Europei.

Este cel mai mare transport de echipament militar din Statele Unite către Europa de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar generalul Tim Ray, adjunctul comandamentului militar SUA din Europa recunoaşte că este vorba de o mutare prin care se confirmă „angajamentul solid faţă de aliaţii europeni”, informează IB Times.

Ameninţarea principală pentru liderii NATO rămâne Rusia, iar debarcarea trupelor şi echipamentului militar în Germania vine la doar câteva săptămâni după ce agenţiile de informaţii americane şi Casa Albă au acuzat Kremlinul de încercarea de a manipula rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, lucru admis, cu jumătate de gură, până şi de câştigătorul acestora, Donald Trump.

„Este doar o parte din eforturile pe care le depunem pentru a contracara agresiunea Rusiei, a asigura integritatea teritorială a ţărilor aliate şi a menţine o Europă întreagă, prosperă şi în pace”, a declarat generalul Ray.

Revista „Stars and Stripes” a menţionat că 3.500 de soldaţi americani ai Brigăzii 3 Blindate şi din cadrul Diviziei 4 Infanterie vor fi detaşaţi în Europa pe perioada amplului exerciţiu NATO, denumit Operaţiunea Atlantic Resolve.

Comandamentul central al brigăzii americane va fi în Polonia, dar subunităţi ale acesteia vor fi amplasate pe teritoriul României, Bulgariei şi în ţările baltice.

Totodată, aviaţia americană este gata să mute în Polonia 1.800 de combatanţi, alături de 10 elicoptere Chinook, 50 de aparate Black Hawk, 24 de elicoptere de atac Apache şi o unitate Striker, cantonată pentru moment în Germania.

De altfel, exerciţiul Atlantic Resove este doar preambulul unei prezenţe militare NATO sporite în regiunea de est şi sud-est a Europei. Pe lângă militarii americani, aviaţia britanică va trimite avioane de vânătoare în zona Mării Negre, precum şi un batalion de infanterie motorizată în Estonia, în vreme ce germanii au anunţat deplasarea unor trupe însoţite de blindate către Polonia.

Conform planurilor stabilite de liderii NATO, trupele deplasate la începutul acestui an în zona Europei de Est vor rămâne cantonate în regiune pentru aproximativ 12 luni, poziţiile lor schimbându-se prin rotaţie, la câteva luni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...