Noul lider al autoproclamatei rmn Vadim Krasnoselski a promulgat aşa-zisa lege „Cu privire la parteneriatul social-public cu subiecţii businessului”, care prevede încasarea în bugetul regiunii a unei sume de circa 200 de milioane de dolari de la companiile ce ar fi obţinut în 2015-2016 supraprofit, scrie mold-street.

Cine va plăti

Potrivit documentului tuturor companiilor, inclusiv Sheriff, care beneficiază de favoruri fiscale să asigure plata la timp a tuturor datoriilor la plata impozitelor şi taxelor; să crediteze bugetul local pentru o perioada de până la şase luni fără perceperea de dobânzi; să acorde asistenţă de caritate la finanţarea obiectivelor sociale; să reducă la minimum volumul scutirilor curente la plata impozitelor şi taxelor.

Totodată documentul prevede că tuturor entităţilor la care, la sfârşitul anului 2015, rentabilitatea capitalului s-a situat peste 50%, li se va propune de a transfera la bugetul local venitul net (profituri în exces) pentru anii 2015-2016 pentru finanţarea prestaţiilor sociale, punerea în aplicare a programelor de sprijin a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Banii acumulaţi la buget în urma acestor acţiuni ar urma să meargă la:

49 milioane dolari pentru majorarea de la 1 ianuarie 2017 cu 20% a pensiei minime;
19 milioane dolari pentru a creşte din ianuarie 2017 cu 10% a salariilor angajaţilor din instituţiile bugetare;
9 milioane de dolari pentru plata depozitelor garantate ale populaţiei;
20 milioane de dolari pentru plata datoriilor la medicamente, alimente, etc.
50 de milioane dolari pentru crearea unei rezerve bugetare necesare pentru a finanţa proiectele sociale din 2017;
30 de milioane dolari pentru a reface rezervele valutare ale aşa-zisei bănci republicane transnistrene şi menţinerea cursului de schimb;
10 milioane de dolari pentru achiziţionarea de locuinţe pentru veterani, militari etc.

În total rezultă o sumă de circa 187 milioane de dolari (circa 3,8 miliarde lei). Faţă de versiunea iniţială a proiectului suma a fost diminuată cu 73 de milioane de dolari. 

Plată pentru favorurile fiscale de un miliard de dolari

Totodată versiunea promovată de fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk prevedea că banii ar urma să fie achitaţi doar de grupul Sheriff, care a beneficiat în anii 1997 şi 2011, companiile din cadrul Sheriff au beneficiat de avantaje şi preferinţe fiscale şi vamale fără precedent estimate la peste un miliard de dolari.

Şevciuk a propus ca Sheriff să transfere „25% din valoarea facilităţilor pentru realizarea sarcinilor sociale şi economice.

De notat că în ultimii doi-trei ani regiunea a intrat în cea mai mare criză economică, valutară şi financiară.

Un stat în stat

O investigaţie realizată de RISE Moldova a arătat că grupul Sheriff este opera a doi oligarhii transnistreni Victor Guşan şi Ilya Kazmali.

Potrivit RISE doar în anul 2015, fiecare a treia rublă care a intrat în bugetul nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene a fost virată de companiile controlate de Victor Guşan şi Ilya Kazmali, toate parte a holdingului Sheriff.

De fapt, companiile conectate la holdingul Sheriff funcţionează ca un stat în interiorul altui stat, fiind active pe toate segmentele economiei – de la comerţul cu produse alimentare, automobile, carburanţi, medicamente, producerea şi exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă şi mobilă, internet, bănci şi asigurări, sport şi presă.