Linkuri accesibilitate

România. Peste două miliarde de euro lipsă: scamatorie sau vinovăție?


Scandalul banilor lipsă din buget este pus de Dacian Ciloș pe seama cheltuielilor prea mari asumate de social-democrați

Fostul premier al României, Dacian Cioloș spune că așa zisa lipsă a celor 10 miliarde de lei de la buget ar fi „o scamatorie” pe care o manevrează Liviu Dragnea, liderul noii majorități guvernamentale, fiindcă nu știe „pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală”.

Fostul premier a mai adăugat că „pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de „gaură” ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar, ceea ce nu este cazul”, fiindcă „această gaură nu există”. â

Fosta ministră a finanțelor Anca Dragu explică la rândul ei că o lipsă de peste 10 miliarde de lei adică peste 2 miliarde de euro ar fi făcut ca deficitul bugetar pe 2016 să sară de 4% din Produsul Intern Brut, ceea ce nu s-a întâmplat.

Toate datele arată că deficitul pe anul trecut este de 2,5%, sub prognozele făcute, care estimau că ar putea ajunge la 2,9%.

Liviu Dragnea insistă că între veniturile anunțate de fostul guvern Cioloș și cele realizate există o diferență de 10 miliarde de lei și că marți va fi înființată o comisie de anchetă care să-i audieze pe miniștrii fostului executiv.

Unele surse din ministerul de finanțe citate în presa centrală de la București, au admis că venitul la bugetul general consolidat ar fi fost cu până 14,2 miliarde de euro mai mic decât cel estimat, în vreme ce alte surse pun declarația lui Liviu Dragnea pe seama faptului că a citit greșit datele economice pe care le-a avut de la fostul guvern.

Fosta ministră de resort Anca Dragu a declarat că poate explica în amănunt chestiunea bugetară, inclusiv în Parlament.

Fostul premier a prezentat date pentru a demonstra că anul trecut veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul a fost sub prognoza aprobată de Parlament, prin bugetul din 2016.

În plus, spune Cioloș, din bugetul de stat s-au încheiat, la finele lui 2016, rambursările de TVA pentru firme, ceea ce a însemnat mai mult de 2 miliarde de lei, bani achitați de fostul executiv anul trecut „tocmai pentru a ușura povara noului guvern”.

Pe de altă parte, potrivit specialiștilor impozitele finale pe care le plătesc firmele nu au fost contabilizate încă. Ar fi vorba de 16% din profitul firmelor, care ar putea totaliza câteva miliarde de lei.

Scandalul banilor lipsă din buget este pus de Dacian Ciloș pe seama cheltuielilor prea mari asumate de social-democrați, care au renunțat la mai mult de 100 de taxe și în același timp au început să crească salariile bugetarilor și alte venituri.

„Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește” a atras atenția fostul premier tehnocrat, aducând în discuție populismul social-democraților, care ar putea duce la îndatorarea țării.

Până acum guvernele care veneau se plângeau de greaua moștenire, dar nu convocau comisii parlamentare care să judece lucrurile.

Aceste comisii, formate majoritar din parlamentari social-democrați și ALDE nu vor aduce probabil noi informații cu privire la ecuațiile bugetare girate de cabinetul Cioloș, ci vor redacta un raport politic prin care vor da vechiului guvern verdictul “vinovat”.

Ulterior acest verdict ar putea să aibă consecințe și în justiție.

XS
SM
MD
LG