Dacă ajungea președinte, Sandu îl lăsa pe Plahotniuc fără „Ordinul Republicii” într-un prim decret

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține că primul decret pe care l-ar fi semnat, dacă ar fi ajuns la șefia țării, ar fi fost cel de retragere a „Ordinului Republicii” oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Potrivit Maiei Sandu, o persoană cu „grave probleme de integritate și disprețuită de marea majoritate a populației” nu merită această distincție. În context, aceasta se întreabă de ce pentru președintele Igor Dodon acest lucru nu reprezintă „o problemă”.

„În campania electorală am promis că primul decret pe care îl voi semna în calitate de Președinte va fi de retragere a Ordinului Republicii lui Plahotniuc. E o mare rușine să decorezi cu cea mai înaltă distincție de stat o persoană care distruge statul și instituțiile lui, o persoană cu grave probleme de integritate și disprețuită de marea majoritate a populației. Mă întreb de ce pentru Igor Dodon decorarea lui Plahotniuc, împotriva căruia el ar fi promis să lupte, nu reprezintă o problemă. Mă întreb dacă nu cumva Igor Dodon a uitat complet de propriile declarații și îl consideră pe Plahotniuc un cetățean demn de Ordinul Republicii”, se arată într=un mesaj al Maiei Sandu pe o rețea de socializare.

De menționat că Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” în iulie 2014 de către președintele Nicolae Timofti „în semn de înaltă apreciere a contribuției la promovarea reformelor bazate pe valorile și standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE și ale spațiului Schengen și activitate intensă în vederea sporirii prestigiului țării pe plan internațional”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...