ONU a „micșorat” Europa de Est: Estonia, Letonia și Lituania, declarate state nord-europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a schimbat oficial statutul țărilor baltice Estonia, Letonia și Lituania, catalogându-le drept state din Europa de Nord, nu din Europa de Est, cum era înainte, a anunțat europarlamentarul leton Artis Pabriks, pe pagina sa de Twitter.

Eurodeputatul a anunțat că „Națiunile Unite schimbă în mod oficial statutul statelor baltice din Europa de Est în Europa de Nord. De ea aparținem”, potrivit paginaderusia.ro.

Acum, în lista ONU, Estonia, Letonia și Lituania sunt țări nordice. În afară de cele trei, organizația internațională mai include în această categorie Insulele Åland, Insulele Canalului (Anglo-Normande), Danemarca, Insulele Feroe, Finlanda, Guernsey, Islanda, Irlanda, Insula Man, Insula Jersey, Norvegia, Insula Sark, Svalbard și Insula Jan Mayen, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Europa de Est include în prezent țări precum Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Slovacia și Ucraina.

În același timp, au fost efectuate modificări și în alte regiuni europene, potrivit portalului ucrainean „LIGA.net”. Grupul statelor din Europa de Sud a fost completat cu Albania, Serbia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia, Croația și Slovenia.

În comentariile de pe portalul Estonian World, utilizatorii observă că pagina de pe site-ul web al ONU cu clasificarea regiunilor prezintă de mulți ani statele baltice drept țări din Europa de Nord. „Estonia, Letonia și Lituania au fost întotdeauna în lista țărilor nordice”, spune unul dintre mesajele comentatorilor.

„Se pare că domnul Pabriks nu a văzut niciodată site-ul Organizației Națiunilor Unite, mai ales că nu există nicio declarație oficială a Organizației Națiunilor Unite cu privire la vreo „revizuire a clasificării”. De la aderarea la ONU, în 1991, Estonia, Letonia și Lituania au fost parte a Europei de Nord în clasificarea statistică a ONU, încadrarea fiind făcută pe baza activității economice”, a declarat un alt utilizator.

Europa de Est este o regiune care cuprinde teritoriile estice ale părții europene a Eurasiei. În timpul Războiului Rece, termenul a avut o definiție diferită, care în prezent este depășită. Potrivit definiției vechi, Europa de Est include țările europene care, după al Doilea război mondial, au intrat sub influența Uniunii Sovietice. Este vorba despre Bulgaria, România, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Germania de Est și țările baltice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...