Nume
Parola
Vizualizări: 2949
Experții Centrului CONTACT au făcut totalurile activităților de facilitare a elaborării strategiilor locale
5 Martie 2015 — Astăzi, în incinta Centrului CONTACT au fost făcute totalurile activităților de facilitare a elaborări strategiilor locale de dezvoltare socio-economică integrată pentru circa 20 de oraşe ale Republicii Moldova, partenere ale Proiectului de Susţinere a Autorităţilor Locale (LGSP). Este vorba despre 14 oraşe în care echipe de experţi-facilitatori ai Centrului CONTACT şi ai Centrului Pro Comunitate au contribuit la întocmirea strategiilor locale şi 5 oraşe care au beneficiat de ajutor metodic la elaborarea cadrului strategic şi a componentei privind eficienţa energetică din cadrul strategii deja existente.
Pe parcursul anului 2014 oraşele partenere au fost asistate la formularea viziunilor, misiunilor, direcţiilor strategice şi obiectivelor specifice de dezvoltare până în anul 2020, precum şi la elaborarea planurilor de dezvoltare locală pentru următorii trei ani.
La toate etapele de desfășurare a procesului de planificare strategică au fost implicați cetăţeni activi din localităţi, reprezentanţi ai business-ului local, asociaţiilor obşteşti şi altor grupuri comunitare. Proiectele strategiilor locale au fost consultate pe larg cu cetăţenii în cadrul audierilor publice organizate de autorităţile locale. Proiectele au fost de asemenea discutate multilateral şi în cadrul comisiilor consultative de specialitate ale consiliilor orăşeneşti.
Punctul forate al strategiilor elaborate în acest lot de localităţi constă în faptul că în cadrul fiecărui obiectiv specific, cu ajutorul experţilor au fost elaborate circa 80 de fişe de proiect, orientate spre diferiţi donatori, ceea ce va înlesni accesul primăriilor orăşeneşti la surse extrabugetare de finanţare.
Inga Savin, consultant în planificare și servicii municipale (LGSP) a menţionat efortul considerabil depus de experţii celor două organizaţii neguvernamentale de a facilita procesul de planificare strategică în aceste localităţi, care constituie mai bine de jumătate din oraşele-centre de reşedinţă de raion din Republica Moldova.
Activităţile sunt parte a Proiectului de Susţinere a Autorităţilor Locale din Moldova, realizat de compania americană CHEMONICS INTERNATIONAL INC cu suportul Agenţiei Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare (USAID). În calitate de parteneri ai proiectului au evoluat de asemenea Agenţiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru şi Sud.

Persoana de contact: Vasile Cioaric, coordonator de programe al Centrului Contact. Tel: 22/233947.