Prima ședință a Consiliului de Integritate al ANI. Urmează să fie aleasă conducerea noii structuri

Anticoruptie.md
06/01/2017
Foto: ANI

Membrii Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate urmează să aleagă președintele și vicepreședintele noii instituții. Aceștia vor examina regulamentul de desfăşurare a concursului la următoarea ședință, pe 16 ianuarie. Proiectul urmează să fie elaborat de către unii membri ai Consiliul de Integritate. La următoarea ședință va fi discutat și proiectul regulamentului de organizare și funcționare a Consiliul de Integritate, care a fost elaborat de către aparatul ANI.

Potrivit legislației, membrii Consiliului de Integritate au la dispoziție două luni de la prima ședință, privind organizarea concursului pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al ANI. La sfârșitul lunii februarie ar urma să fie publiat anunțul în Monitorul Oficial. Solicitat să spună dacă va candida la una dintre aceste funcții, Anatolie Donciu, președintele în exercițiu al ANI, a declarat, potrivit unui comuniat de presă al instituții, că „Consiliul de Integritate va avea un rol extreme de important în implementarea eficientă a pachetului de legi privind integritatea, adoptat în vara anului 2016”. „Din start vreau să zic că poziția mea este de a extinde și fortifica anumite competențe ale Consiliului de Integritate. Studiind legea am ajuns la această concluzie”, a spus Anatolie Donciu.

Din Consiliul de Integritate fac parte Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), desemnat în septembrie, Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), desemnat de colegii săi la mijlocul lunii august, și Viorel Rusu din partea Congresului Autorităților Locale (CALM). Parlamentul l-a selectat prin concurs public pe Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Din partea Guvernului a fost desemnat un fost ministru al Justiției din perioada guvernării comuniste, Victoria Iftodi. Din partea societății civile au fost desemnate două persoane din presă: Dumitru Țîra, fondatorul și directorul trustului Realitatea Media, și Tatiana Pașcovschi, fostă prezentatoare de televiziune și ofițer de comunicare în prezent. Ambii au lucrat anterior în holdingul General Media Group al omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Dumitru Țîra a fost director general al postului Publika TV, în timp ce Tatiana Pașcovschi a prezentat talk-show-ul „Tema zilei” la Canal 2. Ulterior, doi membri ai Comisiei de selectare a reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate al ANI și-au exprimat regretul față de faptul că în concurs au ieșit învingători Dumitru Țîra și Tatiana Pașcovschi, „două persoane ale căror experiență și aptitudini în domeniul integrității publice nu reflectă întru totul așteptările societății civile”.

Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate a intrat în vigoare din 1 august 2016. Autoritatea este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia.

Anticoruptie.md
06/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii