(STUDIU) Cum se explică gerurile cumplite din ultima perioadă, pe fondul încălzirii globale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii avertizează că încălzirea globală are și un efect neașteptat: răcirea bruscă a unor regiuni din Europa.

Schimbările suferite de climă la nivel global nu duc doar la secetă, furtuni și veri caniculare, ci provoacă și efectul opus: ierni mai aspre în anumite regiuni din Europa.

Încă din anul 2004, cercetătorii au observat că iernile devin tot mai reci în vestul Europei și în Marea Britanie. Fenomenul apare din cauza scăderii forței marii centuri transportatoare a oceanului – Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC).

AMOC este principalul sistem de curenți marini din oceanul Atlantic, având ca rol reglarea climei în nordul Europei și în America de Nord. El asigură temperaturi mai blânde în aceste regiuni, prin circulația curenților marini. Circulația se face printr-un ciclu care este în mod normal echilibrat: apa mai caldă și mai dulce din Oceanului Atlantic se deplasează spre zona arctică, unde apa este mai rece, mai sărată și mai densă. Curentul întoarce apoi spre sud, spre Europa, apa mai rece preluată de aici și ciclul se repetă.
incalzirea-globala-provoaca-geruri-aprige-explicatia-pentru-acest-fenomen-incredibil
Recent însă, cercetătorii au observat că forța AMOC a scăzut cu două treimi și riscă să se prăbușească total, scrie Business Insider.

Un studiu recent, coordonat de geofizicianul Wei Liu de la Universitatea Yale, arată că AMOC este tot mai instabil, din cauza creșterii căldurii la nivelul atmosferei și a nivelului tot mai ridicat de CO2.

Concluzia acestei cercetări a fost publicată în revista Science Advances și prezintă un scenariu alarmant. Astfel, dovezile obținute de Liu arată că în nordul Oceanului Atlantic răcirea este atât de puternică, încât nu mai poate fi compensată de perioada de încălzire și astfel temperatura apei scade rapid.

Urmarea: deși o mare parte a planetei se va încălzi tot mai mult, în unele regiuni din Europa vor fi în fiecare an perioade extrem de reci. Iar fenomenul poate dura sute de ani.

Trebuie realizate noi studii, pentru ca oamenii de știință să afle ce zone vor fi afectate și când s-ar putea prăbuși complet AMOC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...