Reglementarea de stat din domeniul organizării şi desfăşurării jocurilor de noroc va fi efectuată de parlament, guvern, Ministerul Finanţelor şi alte structuri ale administraţiei centrale de stat, conform atribuţiilor. Ministerul Finanţelor îşi va asuma obligaţiunile Camerei de licenţiere în domeniul reglementării şi supravegherii jocurilor de noroc.

Potrivit documentului, activitatea cazinourilor urmează să fie desfăşurată în baza licenţei. Acestea vor putea fi amplasate numai în clădiri separate, cu intrări separate pentru vizitatori şi personal sau în hoteluri de cel puţin 4 stele. Numărul meselor din cazinourile amplasate în limitele municipiilor trebuie să fie de cel puţin 6 (dintre care o ruletă), în alte localităţi – nu mai puţin de 4 mese şi o ruletă. În cazinouri poate fi permisă folosirea aparatelor de jocuri de noroc ale Loteriei naţionale a Moldovei.

În document este prevăzută suma minimă de asigurare pentru cazino, disponibilă în fiecare dimineaţă (plata câştigurilor) care trebuie să fie echivalentă sumei de 2 mii de euro pentru fiecare masă, iar pentru ruletă – 3 mii de euro şi este calculată conform cursului oficial de schimb pentru ziua respectivă. Tot ce se întâmplă în sălile de cazinou, în casa acestuia, în unitatea de schimb valutar şi la ghişeul de înregistrare urmează să fie supravegheat video, în regim online.

Taxele de licenţă vor fi de 600 de mii de lei pentru o masă şi de 130 de mii de lei pentru ruletă. Mărimea capitalului social pentru companiile care organizează jocurile de noroc va fi majorată de la 600 de mii până la 5 mil. de lei. Iar 70 la sută din capitalul social trebuie să fie format din contul mijloacelor băneşti. Vârsta minimă pentru persoanele care pot participa la jocuri de noroc a fost majorată de la 18 până la 21 de ani. În sălile de jocuri din municipii trebuie să fie instalate cel puţin 20 de aparate de joc cu premii băneşti, iar în localităţile din afara municipiilor – 10 aparate.

Organizarea jocurilor de noroc trebuie interzisă în clădirile autorităţilor publice centrale şi locale, în instituţii de învăţământ, medicale, de cult, în blocuri rezidenţiale, în staţiile transportului public, gări, treceri subterane pentru pietoni, pe teritoriul pieţelor, în chioşcuri, dar şi la o distanţă de cel puţin 200 m de instituţii de învăţământ şi medicale. Legea mai prevede interdicţia de import a aparatelor de joc produse mai mult de 5 ani în urmă. De asemenea, aparatele de joc cu premii băneşti trebuie să fie dotate cu dispozitive tehnice pentru conectare la sisteme de monitorizare online de stat, dar şi cu contoare electronice şi electromecanice pentru stocarea informaţiei despre mijloacele specifice introduse în joc şi câştigurile obţinute la sfârşitul jocului, ceea ce va permite efectuarea controlului asupra rezultatelor fiecărui aparat.
Sistemul central de calculatoare trebuie să asigure interfaţa de conectare permanentă pentru fisc, în scopul verificării vânzărilor organizatorului. Iar serverul organizatorului trebuie să fie amplasat pe teritoriul Moldovei. Această prevedere va intra în vigoare în decurs de un an după publicarea acestei legi, iar cerinţa de a dispune de un capital social de cel puţin 5 mil. de lei – de la 1 martie 2017.