(video) Trei „sori” au apărut pe cer în Sankt Petersburg, un fenomen natural extrem de rar

maxresdefault

Un eveniment natural extrem de rar a fost observat recent în Rusia, trei „sori” făcându-și apariția pe cer în zona orașului Sankt Petersburg, informează Daily Mail. Acest fenomen este supranumit „soare fantomă”.

„Soarele fantomă”, care a putut fi observat recent pe cer în zona celui de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, este un fenomen natural extrem de rar ce constă în apariția a două puncte luminoase similare cu soarele, ce flanchează astrul real, cauzate de lumina care se reflectă în cristalele de gheață haxagonale, relatează Agerpres. Acestea acționează ca o prismă, refractând lumina la 22 de grade și dând naștere la două halouri strălucitoare, precizează sursa citată.

Acest fenomen se petrece în special în condiții de ger extrem, după o noapte în care temperaturile scad rapid, în momentul în care soarele se află aproape de linia orizontului.

Maria Borukha de la Planetariul din Sankt Petersburg, studentă-doctorandă în mecanică cerească la universitatea din acest oraș, a declarat că „soarele fantomă” reprezintă un fenomen atmosferic ce poate fi observat în orice colț al lumii, în orice sezon, însă foarte rar „sorii” sunt atât de strălucitori precum cei văzuți în zona orașului său.

Nikolay Zheleznov, cecetător-șef în cadrul Institututului pentru științe aplicate din cadrul Academiei ruse de științe a declarat, însă, că unele halouri au fost mai spectaculoase decât cele observate recent. „Acesta a fost un halou obișnuit, nu din cel mai spectaculos tip”, a spus acesta precizând că „nu a fost un halou cu cerc închis”. „Nu e decât un joc al luminii pe cristalele de gheață dintr-un nor cirrus, la o altitudine de cinci până la zece kilometri deasupra solului”, a adăugat el

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente