Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a ordonat campania de atacuri cibernetice menită să-l ajute pe Donald Trump


La audierile din Congresul american
La audierile din Congresul american

Un nou raport declasificat vineri de Biroul directorului Agenției Naționale de Informații.

Serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că președintele rus Vladimir Putin a ordonat campania informatică menită să-l sprijine pe republicanul Donald Trump și să influențeze alegerile prezidențiale din Statele Unite. Într-un nou raport declasificat vineri de Biroul directorului Agenției Naționale de Informații se afirmă că efortul a urmărit să-l sprijine pe Trump prin discreditarea rivalei sale democrate, fosta secretară de stat Hillary Clinton, despre care se prognostica că va cîștiga la distanță competiția de la 8 noiembrie.

„După aprecierea noastră - se scrie în raportul de 25 de pagini - președintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Obiectivele Rusiei au fost să submineze încrederea publicului în procesul democratic din Statele Unite, să o denigreze pe Hillary Clinton și să aducă prejudicii posibilei ei alegeri ca președinte. Apreciem de asemenea că Putin și guvernul rus au dezvoltat o preferință clară pentru președintele ales Trump. Avem o mare încredere în aceste evaluări.”

Raportul survine pe fundalul unei alarme crescînde printre oficialități și congresmeni la Washington despre scopul și intenția intruziilor cibernetice ruse în cursul campaniei electorale de anul trecut. Potrivit raportului: „Atunci cînd la Moscova a apărut clar că secretara de stat Clinton este pe cale de a cîștiga alegerile, campania rusă de influențare a început să se concentreze mai mult pe subminarea viitorului ei ca președintă.”

Unul din consilierii președintelui-ales Donald Trump, Carter Page, adresîndu-se publicului la o informare la Moscova, transmisă de RT
Unul din consilierii președintelui-ales Donald Trump, Carter Page, adresîndu-se publicului la o informare la Moscova, transmisă de RT

Serviciile de informare rusă - se mai remarcă în raport - au accesat o serie de sisteme informatice ale instituțiilor electorael la nivel de stat sau local. Dar, Ministerul de Interne conchide că sistemele țintite sau compromise nu au fost implicate într-o manipulare a votului. Raportul conchide, de asemenea, că mediile de stat ruse - între care Agenția de știri Sputnik și rețeaua de televiziune internațională Russia Today (RT) - „au contribuit la influențarea campaniei” prin promovarea lui Trump și „slujind drept platformă pentru mesajele Kremlinului adresate publicului rus și internațional.”

Kremlinul nu a reacționat imediat la afirmațiile din raport, deși oficialitățile ruse au negat în repetate rînduru în trecut acuzațiile. Vineri 6 ianuarie, liniile telefonice ale Ambasadei ruse de la Washington au fost permanent ocupate, iar un purtător de cuvînt nu a răspuns imediat la cererile trimise prin e-mail de a comenta. Nici din partea echipei Trump nu a venit un răspuns imediat.

Președintele-ales Donald Trump
Președintele-ales Donald Trump

Ceva mai devreme Trump calificase acuzațiile aduse Rusiei drept „o vînătoare de vrăjitoare politică”, iar într-un interviu cu New York Times, președintele-ales a spus că în spatele intervențiilor ar putea să se afle alte state sau indivizi. „Relativ recent, China a obținut 20 de milioane de nume ale unor funcționari guvernamentali” - a spus Trump, citat de New York Times, cu o referire la furtul informatic a milioane de dosare de personal ale guvernului federal în 2014 și 2015. „De ce nu vorbește nimeni despre aceasta? Este o vînătoare politică de vrăjitoare”.

James Clapper la audierile senatoriale de la 5 ianuarie
James Clapper la audierile senatoriale de la 5 ianuarie

Interviul a fost realizat înainte de publicarea raportului amintit și puțin mai devreme de întîlnirea sa cu înalte oficialități ale serviciilor de informații americane, între care și directorul Serviciului Național de Informații, James Clapper. După această întîlnire, la care a primit informații secrete, Donald Trump a dat o declarație de presă, calificînd discuția drept „constructivă”. Declarația lui nu s-a referit, totuși, direct la descoperirile că guvernul rus a fost cel care a ordonat operațiunea informatică. În schimb, se spune că Rusia, China și alte state „au încercat serios să penetreze infrastructura informatică” a instituțiilor guvernamentale americane.

„Nu a existat absolut nici un efect asupra rezultatelor alegerilor [prezidențiale], inclusiv deoarece nu au fost afectate în vreun fel instalațiile de votare” - susține Donald Trump.

Raportul dat publicității la Washington sugerează, de asemenea, că lecțiile învățate de ofițerii ruși ai serviciilor de informații în cursul operațiunii întreprinse în Statele Unite, fac probabilă repetarea acesteia în viitor, posibil în alegerile din Europa din acest an.

Cu o zi mai devreme, la 5 ianuarie, directorul Serviciului Național de Informații, James Clapper a participat la audierile organizate de una din cele trei Comisii senatoriale care anchetează acuzațiile aduse rușilor, spunînd că oficialitățile comunității de informații americane sînt și mai „sigure” de concluziile lor, decît erau în octombrie, cînd a fost dată publicității o primă evaluare.

„Nu cred că am fost confruntați vreodată ci un efort mai agresiv și mai direct de amestec în procesele noastre electorale decît în acest caz”, a spus Clapper în fața Comisiei senatoriale pentru Serviciile Armate.

XS
SM
MD
LG