Ştiri

Sursa imaginii: monitorulcj.ro

Ştiri / Social

07 Ian. 2019 / 08:42

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Crăciunul

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul - Naşterea Domnului Iisus Hristos. Cu această ocazie, un serviciu divin este oficiat astăzi în toate bisericile din ţară. Cea mai mare parte a locuitorilor Republicii Moldova sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi,

Sărbătoarea Crăciunului marchează naşterea de acum circa două mii de ani a lui Hristos.

De Crăciun creştinii care au postit se pot împărtăşi şi este dezlegare la orice fel de mâncăruri.

Tradiţiile şi obiceiurile de crăciun diferă în funcţie de zona geografică a ţării. În unele localităţi, de Crăciun, preotul merge din casă în casă pentru a vesti Naşterea lui Iisus Hristos.

O parte dintre creştinii din Republica Moldova au sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie, conform Calendarului Gregorian. Cea mai mare parte a locuitorilor Republicii Moldova sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, pe 7-8 ianuarie.

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană şi calendariştii vechi greci, care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.

Potrivit datelor oficiale privind evidenţa şi documentarea populaţiei, în Moldova trăiesc aproape şase mii de cetăţeni, numele şi prenumele cărora au o legătură directă cu Crăciunul. 2213 persoane poartă numele de Crăciun, alte 861 se numesc Craciun, iar Creciun - 2831. Patru cetăţeni sunt înregistraţi cu numele de Caraciun şi 32 cu numele de familie Cresiun. Alte nouă persoane au prenumele de Hristos, iar o persoană este înregistrată în actele de identitate cu prenumele de Jesus şi alta cu numele Iisus. În Moldova mai trăiesc 17 cetăţeni pe care îi cheamă Isa şi nici un cetăţean cu numele de Isus.

Comentarii