Trump susține că pirateria nu a influențat alegerile, dar promite măsuri surpinzătoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat vineri că pirateria nu a afectat rezultatul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, în care el a învins-o pe Hillary Clinton, deși Washingtonul a acuzat public Moscova de încercare a influențării scrutinului, transmite AFP.

„În timp ce Rusia, China, alte state, grupări străine sau persoane încercau în mod consistent să pătrundă în infrastructura cibernetică a instituţiilor noastre guvernamentale, a companiilor şi organizaţiilor – inclusiv în sistemul Comitetului Naţional Democratic – nu a existat absolut nicio consecinţă asupra rezultatelor alegerilor, pentru că nu am văzut nicio manipulare a maşinilor de votare”, a declarat Donald Trump după o întâlnire cu reprezentanţii agenţiilor de securitate, care au acuzat Rusia de implicare în procesul electoral din Statele Unite.

Contrar poziției oficiale a acestora, succesorul lui Barack Obama nu a acuzat specific Rusia pentru pirateria informatică asupra Partidului Democrat și a unui apropiat al lui Hillary Clinton în timpul campaniei electorale.

„Au existat încercări de piratare a Partidului Republican, dar partidul și-a organizat apărări puternice contra pirateriei, iar hackerii au eșuat”, a adăugat Trump.

Acesta, care își va prelua funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie, a promis de asemenea un plan împotriva atacurilor cibernetice, în primele 90 de zile ale mandatului său, urmând să creeze o echipă de lucru în acest sens.

Republicanul a criticat în repetate rânduri, într-un interviu cu jurnaliştii NY Times, atenţia sporită asupra Rusiei.

„China a lansat relativ recent un atac cibernetic, în urma căruia au fost furate 20 de milioane de nume din serverele guvernamentale. Cum de nimeni nu vorbeşte despre asta? Asta este o vânătoare de vrăjitori politică”, a declarat Donald Trump. Însă, preşedintele-ales făcea referire la atacuri cibernetice care au avut loc la finele anului 2012 asupra Biroului de Management al Personalului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...