Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Crăciunul…

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil vechi

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil vechi – cea mai așteptată sărbătoare de iarnă care semnifică pentru creștini o adevărată renaștere sufletească, odată cu Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Printre statele care mai sărbătoresc azi Crăciunul, pe lângă R. Moldova, se numără Federaţia Rusă, Georgia, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Etiopia şi Grecia.

Deşi, mare parte a lumii serbează Crăciunul pe data de 25 decembrie, există şi un număr mare de state care îl sărbătoresc pe 7 ianuarie. Este vorba de calendare diferite. În Occident se utilizează calendarul grigorian propus de papa Grigore al XIII-lea. Dar, în mare parte a ţărilor care au făcut parte din Uniunea Sovietică, precum şi în Orientul Mijlociu, s-a rămas la calendarul iulian, propus de Iulius Cezar în 45 î.Hr.

Germania nu a acceptat calendarul gregorian până 1775, în timp ce Bulgaria nu a făcut acest lucru până în 1917.
În zilele noastre cele mai multe țări folosesc calendarul gregorian, dar îl păstrează cel iulian pentru sărbătorile lor tradiționale. Există 13 zile diferență între cele două calendare.

Unele şi aceleaşi tradiţii pot fi observate în rândul statelor care respectă calendarul iulian, deşi fiecare naţiune are obiceiuri particulare.

Sursa foto: it.belstu.by