Raport declasificat al serviciilor americane: Cum s-a implicat direct Putin pentru a-l avantaja pe Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Vladimir Putin a ordonat o „campanie de influențare” vizând alegerile prezidențiale americane din 2016 și având drept scop subminarea procesului democratic și denigrarea rivalei democrate a președintelui ales Donald Trump, se arată, vineri, într-un nou raport declasificat al serviciilor americane de informații.

Obiectivele Rusiei au fost subminarea încrederii publicului în procesul democratic american, denigrarea fostului secretar de stat Clinton, împiedicarea victoriei ei și, în caz că totuși ar fi câștigat, Moscova ar fi urmat să-i creeze dificultăți noii administrații Clinton.

Estimăm că Putin și guvernul rus au dezvoltat o preferință clară pentru președintele ales Trump. Estimăm, de asemenea, că Putin și guvernul rus au dorit să-l ajute atunci când a fost posibil pe președintele ales Trump discreditând-o pe secretarul Clinton și punând-o în mod public într-un contrast defavorabil cu acesta”, spune raportul serviciilor.

Potrivit Washington Post, raportul agențiilor americane de spionaj arată că Rusia a dus o amplă campanie cibernetică pentru a-și îndeplini scopul, o operațiune care a fost ordonată de președintele Putin.

Raportul descrie intervenția rusă ca fiind de o amploare fără precedent și spune că asaltul Moscovei depășește orice activitate de spionaj în legătură cu alegerile desfășurată în trecut.

Campania a fost ordonată de însuși Putin și inițial viza să submineze încrederea publică în procesul democratic american, să o denigreze pe secretarul Clinton și să-i încurce perspectivele electorale. Însă pe măsură ce campania a înaintat, Rusia „a dezvoltat o preferință clară pentru președintele ales Trump” și a urmărit să-i crească popularitatea discreditând-o pe secretarul Clinton și punând-o în posturi nefavorabile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...