Trump va numi director al spionilor americani un dușman al lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Postul de director al serviciilor naționale de informații (National Intelligence) va fi ocupat de senatorul republican și fostul ambasador al SUA în Germania, Dan Coats, care se află pe „lista neagră” a Kremlinului, potrivit Le Figaro.

Numirea lui Coats în acest post este de mare importanță pentru Donald Trump, care s-a trezit în mijlocul unei confruntări directe cu agențiile de informații americane cu privire la intervenția Moscovei în procesul electoral american. Trump a declarat deschis că pune la îndoială constatările serviciilor de contraspionaj din SUA cu privire la intervenția Rusiei în alegerile americane.

Astfel, susține ziarul francez, numirea senatorului republican este concepută pentru a-i liniști pe cei care îl suspectează pe Trump de „indulgență criminală” față de Rusia. Dan Coats este unul din cei șase senatori americani, care, în 2014, ca răspuns la impunerea de către SUA a sancțiunilor împotriva Rusiei, a primit interdicție de intrare în Rusia. Atunci, Coats a declarat că „se consideră onorat” să fie ținta Kremlinului.

Directorul National Intelligence – poziție creata în SUA după atacurile de pe 11 septembrie – coordonează activitatea a 17 agenții de informații din SUA, inclusiv CIA, FBI și NSA. Printre altele, șeful National Intelligence asigură schimbul de informații între agenții și se asigură că acestea nu se suprapun în sarcinile lor. De asemenea, el este reprezentantul oficial al comunității americane de informații în fața Congresului și publicului american.

James R. Clapper, care deține funcția de director al National Intelligence din 2010, l-a avertizat pe Trump în legătură cu polemica deschisa pe care a inițiat-o cu serviciile de informații americane: „manifestarea scepticismului sănătos este una, dar demonizarea cuiva este cu totul altceva”, a spus Clapper.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...