Guy Verhofstadt și-a anunțat oficial candidatura la președinția Parlamentului European

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul grupului europarlamentar liberal (ALDE), Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei, și-a anunțat oficial vineri candidatura la funcția de președinte al Parlamentului European, relatează AFP și politico.eu.

Desemnat „referent” din partea Parlamentului European pentru negocierile privind Brexit-ul, Verhofstadt dorește să îi succeadă socialistului german Martin Schulz, care după aproape cinci ani în fruntea PE a decis să revină în politica germană.

„În aceste vremuri tulburi, puțin sigure, când Europa este amenințată de naționaliști și de populiști de toate felurile, avem nevoie de vizionari, de mediatori. Mă consider unul dintre ei”, a afirmat Guy Verhofstadt, într-o înregistrare video postată pe Facebook și Twitter.

„Sunt convins că disputa dintre cele două mari grupuri politice (PPE și S&D) nu este nici în interesul Parlamentului, nici în cel al Uniunii Europene. Este timpul pentru un candidat cu o capacitate dovedită de a conduce o largă coaliție și care poate uni forțele proeuropene în această instituție, punând mai presus de orice interesul cetățenilor europeni”, a adăugat liderul liberal.

Alegerea viitorului președinte al Parlamentului European pentru următoarele 30 de luni va avea loc pe 17 ianuarie la Strasbourg.

Deocamdată în cursa pentru obținerea acestui post s-au mai înscris doi eurodeputați italieni — Antonio Tajani, din partea Partidului Popular European (PPE), și Gianni Pittella, reprezentant al grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Tajani dispune teoretic de șanse mai mari de a deveni președinte al PE, întrucât grupul PPE are cei mai muți eurodeputați, însă scrutinul se anunță mai disputat decât se preconiza inițial.

Guy Verhofstadt, prim-ministru al Belgiei în perioada 1999-2008 și susținător fervent al federalismului european, fusese desemnat la începutul lunii septembrie „referent” al PE pentru negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, rol mai puțin important decât cel al negociatorului-șef al Comisiei Europene pentru dosarul Brexit, francezul Michel Barnier.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...