Partidele politice, somate să își prezinte rapoartele financiare. Termenul limită expiră săptămâna viitoare

Anticoruptie.md
06/01/2017
basarabia.md

Partidele politice din Republica Moldova sunt îndemnate să prezinte rapoartele financiare pentru al doilea semestru al anului 2016, până la sfârșitul săptămânii viitoare. Într-un apel public, lansat de Asociația Promo-Lex către partidele politice și Comisia Electorală Centrală și Curtea de Conturi, se precizează că termenul limită de prezentare a acestor rapoarte ar trebui să fie 15 ianuarie. Imediat ce vor fi recepționate, rapoartele trebuiesc publicate pe pagina oficială a CEC, dar și pe site-urile partidelor. Potrivit Promo-Lex, dat fiind faptul că partidele politice sunt beneficiare de subvenții de la bugetul de stat, ele au obligația de a prezenta rapoartele financiare și la Curtea de Conturi.

Asociația Promo-Lex solicită CEC să revadă conținutul Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, care indică expres doar data de 15 iulie drept termen limită de prezentare a rapoartelor financiare ale partidelor pentru primul semestru al anului, dar nu și data de 15 ianuarie, pentru al doilea semestru.

„Menţionăm printre altele că în recenta campanie electorală, Comisia Electorală Centrală a atenţionat două partide politice asupra faptului că au efectuat viramente din contul partidului în Fondul Electoral al concurentului, în acest sens diminuând din transparenţa campaniei. Totodată, prin eventuala amânare de prezentare a rapoartelor financiare cu peste 2,5 luni, CEC contribuie la faptul ca absolut toate partidele politice să poată evita asigurarea transparenţei pentru perioada nominalizată”, semnalează asociația. 

Promo-Lex precizează că, potrivit prevederilor legale, rapoartele vor fi verificate și analizate de CEC. În scopul acestei verificări, Comisia are dreptul să solicite partidelor politice, precum și unor instituții publice sau private, informațiile necesare în limita de competență. Partidele politice și celelalte instituții vizate sunt obligate să prezinte informațiile solicitate în termen de două săptămâni. La cerere și în funcție de natura informației solicitate, acest termen poate fi extins de către CEC, însă, în general, el nu poate să depășească o lună.

Partidele politice care au încălcat prevederile legale privind gestiunea financiară sunt pasibile de răspundere contravențională. Pentru neprezentarea de către partidele politice a rapoartelor privind gestiunea lor financiară în termenul și formatul stabilit de către CEC, inclusiv prezentarea unor date incomplete în raport, se sancționează cu amendă de la 300 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Iar încălcarea modului de evidență și utilizare a patrimoniului partidelor politice, inclusiv neprezentarea datelor de identificare a donatorilor, se sancționează cu amendă de la 100 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Anticoruptie.md
06/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii