Problema cetățeniei lui Băsescu a ajuns la Curtea Constituțională; Un deputat PLDM a depus o sesizare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul PLDM Grigore Cobzac a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 „privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova” fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Cobzac a decis să depună această sesizare întrucât este „convins” că „Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova, mai nou și cetățean al ei”.

„Mai mult ca atât, în calitatea mea de locuitor al raionului Hîncești, apreciez faptul implicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona râului Prut, a localităților Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărăteni. Sinistrații, inclusiv datorită sprijinului României, în scurt timp au depășit acest calificativ și recunoscători țin minte acest ajutor”, a mai spus Cobzac.

Deputatul susține că sesizarea sa se bazează „în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care Republica Moldova este parte”.

„Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărâre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției”, a mai declarat Cobzac.

Președintele Igor Dodon susține că și-a fundamentat decretul de retragere a cetățeniei informația oferită de Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și pe hotărârea Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă președintele Republicii Moldova prin care a fost constatat temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000, conform căruia cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia în mod fraudulos prin informație falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.

La rândul său, Băsescu a anunțat joi că va acționa în judecată decretul lui Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...