Neue Presse: Beția este „frâna economică” a Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conform unei superstiții ruse, noul an va fi așa cum îl petreci pe cel vechi, scrie jurnalistul Neue Presse – Alexander Dahl. Judecând după consumul excesiv de alcool de Revelion, consumul de votcă în Rusia va continua să crească.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, un rus consumă circa 19 litri de alcool. Fiecare al cincilea deces în rândul bărbaţilor se datorează alcoolismului. Totodată, speranța medie de viață a bărbaților ruși este de 60 de ani, în timp ce în Germania – 75 de ani.

83% din crime în Rusia au loc din cauza consumului de alcool.

„Berea fără votcă – bani aruncaţi pe vânt”, spune o glumă populară în Rusia.

Bețiile au ajuns în Rusia un flagel național şi o frână economică, „tradiţie” care datează încă din timpul erei sovietice. „Aproximativ o treime din recoltă era pierdută în URSS deoarece muncitorii din colectivele agricole petreceau în timpul programului”, spune autorul.

În urmă cu doi ani, un miliardar rus s-a plâns de faptul că 80% din populația țărănească nu este aptă de muncă din cauza alcoolismului și a numit situația „o tragedie a economiei naționale”.

În ceea ce privește campanile anti-alcool ale statului, rușii le-au tratat întotdeauna negativ, spune Dahl. Combaterea alcoolismului a fost încercată de Mihail Gorbaciov, motiv pentru care ultimul preşedinte al URSS a fost ridiculizat de public. „Ruşii l-au tratat cu suspiciune pe acest politician, găsindu-l mai carismatic pe bețivanul Boris Elțîn”, conchide autorul Neue Presse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...