Linkuri accesibilitate

Vizita lui Igor Dodon în regiunea transnistreană - lăudată la Moscova, criticată la Chișinău


Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Bender
Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Bender

Miercuri, 4 ianuarie, noul președinte Igor Dodon a devenit primul șef de stat din Republica Moldova care a vizitat regiunea transnistreană din 2008. Dodon s-a întâlnit la Bender cu noul lider Vadim Krasnoselski, care s-a declarat apoi bucuros că în sfârșit un lider de la Chișinău – Dodon- nu mai insistă asupra retragerii trupelor rusești din regiunea transnistreană. Lăudat dincolo de Nistru, ba chiar și la Moscova, Dodon s-a întors însă într-o capitală moldoveană mai puțin încântată de aparenta „schimbare de macaz” în relația cu Tiraspolul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct

Cea mai promptă reacție la întâlnirea lui Igor Dodon cu liderul tiraspolean a avut-o vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului pentru problema transnistreană, cunoscut pentru stilul caustic al apropourilor adresate guvernării de la Chișinău. Rogozin a scris miercuri pe Twitter: „Este important ca la asemenea întâlniri să fie rezolvate probleme concrete, de care depind securitatea și bunăstarea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

La Chişinău, iniţiativa lui Dodon este tratată cu prudenţă şi chiar luată în furci. Partidul Acțiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, afirmă că poziția președintelui moldovean în raport cu Krasnoselski contravine Constituției.

Într-un comunicat de presă transmis de Biroul Permanent Național al partidului se constată: „Într-un mod iresponsabil, Dodon anunță soluții false pentru probleme a căror soluționare nici nu ține de competența președinției. Un exemplu este promisiunea de recunoaștere de către autoritățile constituționale a diplomelor eliberate de către instituțiile de învățământ superior din stânga Nistrului. În orice sistem educațional care se respectă, recunoașterea diplomelor unei instituții se face doar după evaluarea calității programelor”.

La întrevederea de miercuri, Dodon și Krasnoselski au discutat în special despre libertatea de circulație a cetățenilor, recunoașterea documentelor, legătura feroviară și cea telefonică dintre malurile Nistrului, adică problemele cu care se confruntă „oamenii simpli” din cauza conflictului transnistrean de durată.

Expertul în drept constituțional Alexandru Arseni spune că reglementarea conflictului transnistrean nu ține de competența președintelui și că promisiunile lui Dodon sunt „aberații și populism”.

„Dat fiind faptul că niciun stat de pe glob nu a recunoscut așa-zisul regim de la Tiraspol, o vizită a unui șef de stat este contrar tuturor prevederilor Constituției. Dumnealui a putut să discute aceste probleme ale oamenilor simpli când era în Parlament, când era deputat... El nu face nimic altceva decât să transnistrizeze Republica Moldova, adică să facă o colonie a Rusiei la etapa secolului XXI.”

Iată care este comentariul analistului politic Oazu Nantoi:

„Domnul Dodon în campania electorală în mod conștient a exploatat nostalgiile pro-sovietice a acelui segment din Republica Moldova care este manipulat de propaganda rusească. Domnul Dodon l-a felicitat pe domnul Krasnoselski, îl tratează ca pe un reprezentant legitim al acestui regim anti-constituțional și din acest punct de vedere domnul Dodon se comportă ca un agent rus, și nu ca un președinte al Republicii Moldova.”

Nantoi concluzionează că acțiunile lui Igor Dodon pe fundalul paraliziei totale a Parlamentului demonstrează că Republica Moldova este un stat neprotejat.

Заявления Додона и Красносельского после встречи в Бендерах
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

Deputatul în Parlament de pe lista Partidului Democrat Dumitru Diacov spune că un dialog între Chișinău și Tiraspol este absolut necesar, însă crede că Igor Dodon este prea generos la promisiuni și la declarații.

„Este improtant să facem pași de care are nevoie Republica Moldova ca să ne așezăm la masă, ca să punem în discuție problemele care stau în fața noastră și să rezolvăm în cadrul unui stat integru, independent, așa cum scrie legea.

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar asta nu ar însemna că domnul Dodon indirect legitimizează conducerea din stânga Nistrului?

„Nu. Toți președinții s-au întâlnit. Și domnul Snegur, Lucinschi, Voronin... Chișinăul și Tiraspolul trebuie să fie la temelia înțelegerilor, ceilalți sunt gata să se implice, noi lucrul ăsta l-am auzit nu o dată: și de la europeni, și de la americani. Dar populismul ăsta, declarațiile foarte optimiste, ele creează spațiu de speculație.”

Deputatul democrat Dumitru Diacov notează că nu este deloc uşor să discuţi cu Tiraspolul, contrar impresiei unora că asta s-ar putea face printr-o mutare de macaz, dar orice dialog oricum este salutabil.

Previous Next

XS
SM
MD
LG