Linkuri accesibilitate

Marine Le Pen: „Oricum nu voiam să merg în Ucraina”


Marine Le Pen
Marine Le Pen

Frontul National din Franța minimalizează declarațiile pro-ruse ale liderei sale.

Candidata prezidențială din Franța, Marine Le Pen, a minimalizat amenințarea Ucrainei de-a o declara indezirabilă pe teritoriul ei după ce a declarat că anexarea Crimeii de către ruși nu a fost ilegală.

„Marine Le Pen oricum nu avea intenția să meargă acolo. Această chestiune va fi rezolvată prin canale diplomatice când va deveni președintă”, a declarat agenției Reuters joi un purtător de cuvânt al lui Le Pen.

Mai devreme, Ministerul de Externe al Ucrainei amenințase să o treacă pe Le Pen pe „lista neagră”, spunând că ar fi demonstrat „lipsă de respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Într-un interviu televizat la 3 ianuarie, lidera Frontului Național spunea: „Dezaprob cu totul (ideea) că a fost o anexare ilegală”. „S-a ținut un referendum, iar locuitorii Crimeii au ales să se realăture Rusiei”, a mai spus Le Pen, care se pregătește pentru alegerile prezidențiale de la 17 aprilie cu un program care cuprinde și făurirea de relații mai bune cu Moscova.

Forțele rusești au intrat în peninsula de la Marea Neagră în februarie, 2014, iar o lună mai târziu s-a ținut un referendum în care 95% din votanți au aprobat alăturarea la Federația Rusă.

„Nu văd nici un motiv să punem sub semnul întrebării referendumul”, a spus marți Le Pen, adăugând că ea vede Crimeea ca parte a Rusiei.

Statele Unite și Uniunea Europeană au calificat referendumul din 2014 ca pe „farsă” și au insistat mereu că anexarea Crimeii a fost ilegală. Acesta a fost de altfel și motivul principal pentru care Rusiei i-au fost impuse sancțiuni aflate în vigoare și astăzi.

Agenția Reuters scrie că declarațiile candidatei prezidențiale franceze s-au adăugat altor motive externe de „nervozitate” pentru Kiev, în frunte cu tonul mai prietenos față de Rusia al președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump.

În declarația de miercuri a Ministerului de Externe ucrainean se spune că „făcând declarații care repetă propaganda Kremlinului”, Le Pen riscă să se alăture pe lista neagră a Kievului „unor anume politicieni francezi care au interdicție de intrare în Ucraina”.

Deutsche Welle” amintește că în vara anului trecut 11 parlamentari de dreapta din Franța au fost primiți cu mare pompă în Crimeea anexată, unde vizitele politicienilor occidentali sunt foarte rare. Delegația era condusă de Thierry Mariani, din partidul de opoziție al „republicanilor”, un fost ministru al transporturilor în vremea când președinte era Nicolas Sarkozy. Cu numai un an înainte, Mariani făcuse prima sa vizită în Crimeea anexată, în fruntea unei delegații asemănătoare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG