Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Schimbarea bruscă a vremii. Serviciul…

Schimbarea bruscă a vremii. Serviciul Situațiilor Excepționale atenționează

igp

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 6 – 9 ianuarie, în țară se prevede răcirea bruscă a vremii. În acest context Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează conducătorii auto să-și echipeze corespunzător autovehiculele. Din mașini nu trebuie să lipsească lopata nisipul și lanțurile.

Mai mult este indicat ca bateria telefoanelor mobile să fie încărcată, iar în situații de risc oamenii să apeleze serviciul 901. Pompierii recomandă să fie respectate regulile antiincendiare, iar gospodarii să atragă o atenție sporită sobelor și altor surse de încălzire. Specialiștii îndeamnă oamenii să stingă focul din sobe pe noapte, iar în prejma acestora să nu păstreze obiecte combustibile. De asemenea, salvatorii atenționează pescarii despre riscul aflării pe gheața subțire a bazinelor acvatice, în pofida temperaturilor reci. Persoanele sunt rugate să evite pescuitul și să nu opteze pentru o astfel de activitate periculoasă.

Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în ultimele 24 de ore, trei persoane și-au pierdut viața în incendii. Primul caz în care a decedat o femeie în vărstă de 69 de ani a avut loc ieri dimineață în localitatea Morenii Vechi, raionul Ungheni. În urma incendiului a ars lenjeria de pat din interiorul unei odăi, iar proprietara a fost găsită fără suflare. Cel mai probabil focul a izbucnit de la o sobă lăsată nesupravegheată.

Un alt incendiu în care au murit doi soți a avut loc în localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă. Pompierii au lichidat arderea care a cuprins o casă de locuit, unde au fost depistate cadavrele carbonizate ale unei femei în vîrstă de 55 de ani și al unui bărbat în vîrstă de 62 de ani. Primele cercetări arată că incendiul s-ar fi produs în urma încălcării regulilor de exploatare a sobei. Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI atenționează oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare la exploatarea surselor de încălzire.

Pompierii recomandă ca focul din sobă să fie stins pe noapte, iar în prejma acestora să nu fie lăsate haine, sau alte lucruri combustibile. De la începutul anului 2017 pe teritoriul R. Moldova s-au produs 27 de incendii în care și-au pierdut viața patru persoane.