Vreme rea în toată Europa de Est; Gerul și viscolul vin și în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europa de Est este cuprinsă în ultimele zile de ninsori și ger deosebit de puternic. Începând de vineri, frigul și viscolul vor cuprinde și Republica Moldova.

Situația cea mai dificilă se atestă în prezent în Polonia, acolo în toată țara temperaturile au coborât sub -20 de grade Celsius. Starea se agravează de ninsoriile care cad în cantități deosebit de mari, dar și vântul, care depășește în sud și 80 de km/h.

Vremea rea se apropie ușor-ușor de Republica Moldova. Meteorologii de la București au emis pentru vineri, de la ora 02.00 până la ora 18.00, o avertizare cod portocaliu valabilă pentru 15 județe din sudul și centru țării, inclusiv de la granița cu Republica Moldova.

Potrivit avertizării cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie de la București, în a doua parte a nopţii de joi spre vineri şi în cursul zilei de vineri, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70-85 kilometri pe oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri şi local troienind zăpada.

Avertizarea cod galben de ninsori va intra în vigoare joi, la ora 22.00 şi va fi valabilă până vineri, la ora 20.00, în judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Sibiu.

Și meteorologii de la Chișinău au emis o avertizare cod galben, valabilă între 6 și 9 ianuarie. În această perioadă vremea se va răci brusc, iar vântul va bate în rafale de până 80 de km/h.

Ninsori abundente vor începe să cadă din noaptea de joi spre vineri. De asemenea, precipitații însemnate vor cădea și duminică, 8 ianuarie.

În următoarea perioadă, temperaturile vor coborî și până la -20 de grade Celsius, având parte de vreme geroasă pe tot parcursul săptămânii viitoare.

Prognoza meteo detaliată pentru centrul țării poate fi văzută aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...