Der Standard: Putin a cerut ieftinirea alcoolului pentru salvarea națiunii ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conform unui studiu efectuat în 2014, un adult din Rusia consumă, în medie, aproximativ douăzeci de litri de vodcă pe an, potrivit ziarului austriac Der Standard.

În 2010, prețul minim la vodcă a fost de 190 de ruble pe litru, dar în timpul crizei, tot mai mulți nu își mai pot permite să cumpere alcool și recurg la diverse substitute.

Conform unui alt studiu al Ministerului rus al Sănătății, 13% dintre ruși au recunoscut că folosesc o varietate de produse care înlocuiesc alcoolul. Cele mai populare sunt tinctura de păducel, care, împreună cu esență de lămâie și extractul de păducel, conține până la 93% etanol (alcool etilic).

În plus, în timp ce băuturile spirtoase sunt disponibile în magazine numai între opt dimineața și unsprezece noaptea, tinctura de păducel este vândută non-stop, iar în unele orașe – de exemplu în Kaluga – există chiar și aparate pe stradă care, în orice moment de zi sau noapte, oferă băutura mult dorită, subliniază Der Standard. De la astfel de aparate poţi cumpăra cu mai puţin de 20 de ruble o „tinctură” recomandată ca „întăritor pentru inimă”.

După ce la sfârșitul lunii decembrie în Siberia au murit otrăviți cu tinctură de păducel falsificată mai mult de 70 de oameni, preşedintele Vladimir Putin a dat rodin ca guvernul să reducă taxele şi accizele pe alcool.

În urmă cu doi ani, șeful Kremlinului a cerut limitarea creșterii prețurilor la vodcă, după care numărul de intoxicații cu alcool a început să scadă. Cu toate acestea, în primele nouă luni ale anului 2016, aceste cifre rămân foarte mari – în jur de 36 de mii de cazuri. Aproximativ un sfert din acestea s-au sfârşit cu deces.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...