Mii de oameni din toate colţurile ţării au participat astăzi la inaugurarea fortăreţei renovate, care a găzduit, cu această ocazie, un târg al meşterilor populari.

În Scuarul fortăreţei a fost amenajat şi un Orăşel European, în contextul marcării Zilelor Europei. La ceremonia de redeschidere a Cetăţii Soroca a participat şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola.

„Această cetate este foarte frumoasă din punct de vedere arhitectural, dar are şi o valoare istorică. Cândva cetatea a fost un obiect militar. Astăzi este un muzeu, care va aduce aminte oamenilor despre trecut”, a spus Tapiola.

Vechea Fortăreaţă a găzduit astăzi şi un târg al meşterilor populari.

Lucrările de reconstrucţie a cetăţii Soroca au demarat în anul 2013. Restaurarea fortăreţei a avut lor în cadrul Programului european de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova. Din cele trei milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului, două milioane de euro i-au revenit Cetăţii Soroca.

În cadrul proiectului de reconstrucţie, au fost restaurate turnurile cetăţii, a fost reparat drumul de strajă şi scările de la intrare. Totodată, a fost amenajată curtea cetăţii.