Linkuri accesibilitate

Simion Croitoru: „Vinurile noastre sunt petrolul nostru”


Simion Croitoru
Simion Croitoru

Un interviu cu un om de afaceri moldovean stabilit în Portugalia.

Europa Liberă: Din anul 2000 Simion Croitoru locuieşte în Portugalia, ţară cunoscută ca un mare producător de vinuri din lume. Acolo de ceva timp promovezi vinurile moldoveneşti, iar acest lucru îţi şi reuşeşte, pentru că vinurile de acasă pot fi găsite şi în reţelele de comerţ din acea ţară. Despre omul de afaceri Simion Croitoru s-a aflat mai multe şi după ce ai câştigat în Portugalia medalii de aur şi argint pentru vinurile Moldovei. E deja o pasiune?

Simion Croitoru: „Vreau să-mi ajut şi eu ţara cu ceea ce are mai valoros. Adică, vinurile noastre sunt petrolul nostru. În ultimii ani tot mai multe vinuri bune avem produse la noi în Republica Moldova, cu care nu trebuie să fim timizi de calitatea lor şi să ne fie frică să le promovăm chiar într-o ţară cu mare concurenţă, cum este Portugalia.”

Europa Liberă: Şi de unde ai început? Nu ai nicio tangenţă cu vinificaţia.

Simion Croitoru: „Am avut o pasiune care s-a trezit primind de acasă, cerând de la părinţi să-mi trimită vinuri, divinuri de ale noastre, pentru că duceam dorul la ceva de al nostru, de acasă. Că, totuşi, ce e de acasă e mai bun decât ce e de prin străini. Şi, de aceea, studiind, ajungând la concluzia că noi avem produse foarte bune, de ce să nu le cunoască şi portughezii?”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:48 0:00
Link direct

Europa Liberă: Şi ai încercat să ajungi cu aceste vinuri din Moldova la anumite competiţii în străinătate, acolo, în Occident?

Simion Croitoru: „Da. M-am gândit că ar fi foarte important să încercăm să participăm la concursuri locale, cum ar fi în Portugalia, să vedem cum ar fi valorate produsele noastre de către portughezi, de către profesioniştii portughezi. Şi când am participat în 2015 la un concurs desfăşurat pentru prima oară în Portugalia şi pentru prima dată au participat vinurile noastre, chiar a fost vinul cel mai premiat în toţi anii existenţei concursului. 60% din vinuri au fost

Trebuie să participăm mai activ în concursurile internaţionale...

premiate la nivel foarte înalt în 2016, la fel, la un concurs internaţional foarte prestigios, care are loc şi în Portugalia, cum este Portugal Wine Trophy, concurs organizat de către Germania, unde participă foarte multe vinuri, un concurs foarte strict şi unde vinurile noastre au fost premiate, la fel, foarte înalt, cu medalii de aur, din şase vinuri, patru cu aur şi unul cu argint. Suntem cotaţi foarte bine. Trebuie să participăm mai activ în concursurile internaţionale, aceasta contează.”

Europa Liberă: Acum eşti în Republica Moldova. Ai încercat să ajungi pe la producătorii de la care ai luat marfă şi ai promovat-o, fiind în Portugalia. Ce impresie ţi-au lăsat întreprinderile marfa cărora o prezinţi acolo?

Simion Croitoru: „Îmi pare bine că sunt toţi dispuşi să colaboreze chiar şi cu Portugalia, că nu este ţară ţintă pentru mulţi oficiali de ai noştri. Se gândesc că Portugalia nu este o ţară ţintă.”

Europa Liberă: Chiar şi un consul onorific de acolo într-un interviu cu Europa Liberă a zis că Portugalia ar fi disponibilă să importe producţie ecologică din Republica Moldova, numai nu vinuri, pentru că piaţa e una suprasaturată.

Simion Croitoru: „Pe orice piaţă, cât de saturată nu ar fi, dacă produsul este

Prin Portugalia indirect putem să ne promovăm în alte state, deoarece Portugalia este o ţară turistic...

de înaltă calitate nu are nicio piedică. Trebuie să lucrăm cu produsul de calitate, deoarece e foarte important să fim şi în Portugalia. Noi prin Portugalia indirect putem să ne promovăm în alte state, deoarece Portugalia este o ţară turistică. Foarte mulţi turişti vizitează Portugalia. Spre exemplu, în anul 2016 a fost vizitată de 11 milioane de turişti. Fiind cât mai prezenţi în Portugalia noi ne putem promova pentru alte ţări ţintă, care sunt socotite la noi aici de către organizaţiile care se ocupă de promovarea vinurilor.”

Europa Liberă: Ziceam că ai fost pe la producătorii moldoveni. Ce părere ai despre felul cum se promovează vinurile moldoveneşti?

Simion Croitoru: „Am ajuns la concluzia că nu ajung mijloace pentru promovarea vinurilor. Din păcate, s-au ales numai câteva destinaţii, unde unii

Trebuie să ne promovăm ca ţară producătoare de vinuri de calitate...

producători nu văd cu buni ochi promovarea acelor vinuri zise dulci, demidulci, demiseci, care în Occident sunt mai mult văzute cu buni ochi, acele vinuri de calitate seci. Şi în acele ţări ţintă se pune mai mult accent pe vinurile nu seci. Am întâlnit producători indignaţi de acest fel de promovare. Într-un fel, se aruncă banul în vânt, nu prea în ceea ce ar fi bine. Noi trebuie să ne promovăm ca ţară producătoare de vinuri de calitate. Da, vinurile seci sunt vinuri de calitate. Prin vinuri seci noi putem să ne ridicăm prestigiul mondial, nu cu acele vinuri de pe vremuri.”

Europa Liberă: Ai fost şi la Tiraspol, ai decis să incluzi şi coniacurile din stânga Nistrului în această intenţie a ta de a promova ceea ce se produce în Moldova.

Simion Croitoru
Simion Croitoru

Simion Croitoru: „Într-adevăr, divinul de la Tiraspol, la invitaţia producătorului, pentru prima dată, am vizitat acea fabrică, aflând că este unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa locală şi deja cu istorie, în 2017 vor împlini 120 de ani. Am rămas surprins plăcut de dorinţa lor de a intra chiar şi pe o piaţă portugheză. Şi, aflând unele probleme cu care se confruntă la fel şi ei, au intenţia de a pătrunde în ţările occidentale tot mai bine şi mai mult.”

Europa Liberă: Deşi, tradiţional, pentru ei piaţa rusă era piaţa de desfacere.

Simion Croitoru: „Pentru mine a fost la fel o întrebare pe care mi-am pus-o. Şi răspunsul a fost total neaşteptat.”

Europa Liberă: Adică? Că ei penetrează mai degrabă piaţa occidentală decât piaţa rusă?

Simion Croitoru: „Sunt foarte deschişi pentru a pătrunde mai mult pe piaţa din Occident. Aşa impresie mi-am făcut eu.”

Europa Liberă: Ce surprize vrei să organizezi în 2017?

Simion Croitoru: „În luna februarie intenţionez să dau startul „Frăţiei enogastronomice moldoveneşti”, confrerie, aşa mai cunoscută în ţările din Europa, unde funcţionează aceste confrerii deja de sute de ani. La noi va fi prima în Moldova, dar în afara ţării, în Portugalia. Este un proiect foarte interesant, se promovează la nivel foarte înalt, va fi o confrerie enogastronomică unde vom promova vinurile şi gastronomia Moldovei în Portugalia. Acest proiect ne va ajuta să fim mai activi în promovarea vinurilor şi gastronomiei în Portugalia la nivel înalt, vom fi în mediul de parteneri de frăţii care, la fel, promovează diferiţi producători, diferite valori ale acelei ţări. Ei deja au istorii de zeci şi sute de ani, unde ne vom strădui să luăm ce-i mai bun din practica lor, din experienţa lor de mult timp.

Ne vom strădui să facem evenimente mai multe în diferite regiuni ale Portugaliei, unde vom fi invitaţi la diferite evenimente, tot cu intenţia promovării. Căci portughezii ne întreabă: „Până acum unde aţi fost? Moldova produce vinuri demult, aveţi produse foarte bune”. Suntem lăudaţi de producătorii portughezi, deşi eu prezint doar vinurile moldoveneşti de calitate în Portugalia. Ei sunt plăcut surprinşi, chiar apar şi persoane interesate de a vizita Moldova, de a veni într-o excursie enogastronomică la noi. Şi ne-a venit ideea să organizăm şi o călătorie enogastronomică în luna iulie anul acesta, dacă ne va reuşi, cu primul grup de portughezi.

La fel, după marele succes de Ziua vinurilor moldoveneşti în Portugalia, organizată în noiembrie, cu a doua ediţie, ne gândim că vom avea succesul la ediţia a treia a Zilei vinurilor moldoveneşti, în 2017. Tot mai mulţi conaţionali de ai noştri din Portugalia sunt mândri că vinurile de calitate au ajuns şi în Portugalia, nu mai este nevoie să le ceară de acasă, sunt uşor de găsit în mai multe magazine. Acestea sunt intenţiile pe care le avem pentru 2017.”

XS
SM
MD
LG