Efectele negative pe care le are lipsa somnului asupra organismului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un adult are nevoie, în medie, de 7-9 ore de somn pe noapte. Totuși, foarte puțini ajung să doarmă atât. Fie că vor să urmarească filmul preferat, fie că se îngrijorează în ceea ce privește dead-line-ul unui proiect la job, toate acestea conduc la starea de „zombie” de la primele ore ale dimineții.

Iata și alte efecte negative ale lipsei somnului:

1. Slăbirea sistemului imunitar

Privarea de somn (mai puțin de 6 ore de somn pe noapte) conduce la slăbirea sistemului imunitar, inhibând abilitatea organismului de a „alerta” sistemul imunitar de prezența unei potențiale boli.

2. Kilograme în plus

De asemenea, lipsa somnului conduce la acumularea de kilograme în plus. Chiar dacă faci sport, în lipsa somnului, organismul nu va putea regla nivelul hormonilor care controlează metabolismul și apetitul, rezultând creșterea depozitelor de grasime.

3. Accidente

Oboseala accentuată a fost cauză a peste 100.000 de accidente rutiere (înregistrate anual în SUA), 1550 fiind numărul persoanelor decedate în aceste accidente.

4. Pierderi de memorie

În lipsa somnului, creierul își pierde abilitatea de a stoca amintiri, de a consolida memoria și de a stoca informațiile acumulate în timpul învățării.

5. Depresie

Persoanele care suferă de insomnie sunt de cinci ori mai predispuse spre depresie decât persoanele care își fac „norma” de somn pe noapte.

6. Tensiune arterială ridicată

Atunci când nu dormi inima lucrează „peste program”. Ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la apariția unor boli cardiovasculare.

7. Oase slabe

Într-un studiu de laborator efectuat pe cobai s-a observat că privarea de somn duce la scăderea densității osoase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...