Charlie Hebdo publică o ediție specială pentru a marca doi ani de la atacul din 2015

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Revista satirică franceză Charlie Hebdo va publica joi un număr special pentru a marca doi ani de la atacul terorist asupra redacției sale din Paris, insistând în această ediție că respectivul atac a fost o „crimă politică” și asigură cu nu își va schimba linia editorială, transmite agenția EFE.

Pe prima pagină a acestui număr special, sub titlul „2017, în sfârșit capătul tunelului”, se vede imaginea unui bărbat care privește speriat înspre țeava puștii îndreptată spre el de un jihadist.

Directorul publicației, Riss, subliniază în editorialul său că succesorii celor care au murit în atacul comis de frații Kouachi — au fost 12 morți și 11 răniți — vor continua să lupte „cu aceeași furie” împotriva celor contra cărora au luptat și colegii lor uciși.

Riss mai notează că atacul comis pe 7 ianuarie 2015 nu este un atentat ca oricare altul, ci o crimă politică ce a avut ca scop suprimarea unor idei și a celor care au susținut aceste idei. În acea zi, victimele au fost asasinate din cauza propriilor opinii politice, a textelor și desenelor politice publicate de Charlie Hebdo, adaugă directorul acestei publicații. El deplânge faptul că, odată cu trecerea timpului, acel atentat și-a pierdut „puțin câte puțin din dimensiunea politică pentru a deveni doar un atentat printre altele”.

Această ediție specială dedică și un spațiu amplu criticilor severe la adresa unei părți a stângii franceze. „De doi ani trebuie să suportăm lecțiile lor politice și morale (…) că Charlie a mers prea departe, că Charlie nu respectă nimic, că Charlie și-a căutat-o cu lumânarea”, se menționează într-un pasaj în care acea parte a stângii este acuzată că a fost prea îngăduitoare cu islamiștii.

Atacul asupra redacției Charlie Hebdo a fost o răzbunare a islamiștilor pentru caricaturile publicate în decursul anilor ce au vizat în special lideri musulmani și pe profetul Mahomed.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...