Peste 150 de deţinuţi au evadat în urma unui raid al rebelilor musulmani la un penitenciar din Filipine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile filipineze au anunţat miercuri dimineaţă că până la 150 de deţinuţi au evadat în urma unui atac al insurgenţei musulmane asupra unui penitenciar provincial din localitatea Kidapawan, situată în provincia Cotabato, la aproximativ 955 de kilometri de metropola Manila. Se pare că un gardian şi-a pierdut viaţa după ce zeci de rebeli musulmani înarmaţi au luat cu asalt la primele ore ale dimineţii Penitenciarul Provincial Cotabato, transmite DPA.

Suspecţii au tăiat alimentarea cu electricitate în clădirea penitenciarului filipinez, unde sunt găzduiţi până la 1.500 de deţinuţi. De asemenea, rebelii musulmani au deschis focul pe coridoare şi au iniţiat un schimb de focuri cu gardienii înschisorii, care a durat până la două ore.

„A fost un raid plănuit în detaliu. Am iniţiat o operaţiune de capturare”, a declarat poliţistul Peter Bongat.

Se pare că autorităţile filipineze au capturat cel puţin patru deţinuţi evadaţi din Kidapawan.

De asemenea, forţele poliţieneşti au primit sprijin din partea soldaţilor în misiunea de capturare a evadaţilor din Cotabato.

Atacatorii înarmaţi de la penitenciar sunt presupuşi membri ai Frontului de Eliberare Islamică Moro (MILF), care a semnat în urmă cu trei ani un acord de pace cu executivul de la Manila.

Aceştia au vizat în special două celule în timpul operaţiunii, unde erau găzduiţi presupuşi rebeli musulmani.

Luptătorii Bangsamoro pentru Libertate Islamică reprezintă o facţiune a insurgenţei musulmane, care s-a rupt în urmă cu nouă ani de gruparea MILF în urma unei dispute cu privire la acceptarea autonomiei pentru musulmanii din regiunea Mindanao în loc de continuarea luptei pentru independenţă faţă de Manila.

Anterior, rebelii musulmani au mai fost implicaţi în atacuri cu bombă şi raiduri în Mindanao în semn de protest faţă de acordul de pace semnat cu Manila. De asemenea, mai mulţi lideri şi membri ai grupării Bangsamoro au ajuns în închisorile din regiunea Mindanao, inclusiv în penitenciarul provincial din Kidapawan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...