În Cehia a fost inaugurat un Centru de luptă cu propaganda rusă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La Praga, pe 1 ianuarie, și-a început activitatea Centrul de Luptă împotriva Terorismului și a Amenințărilor Hibride (CLTAH), sarcina căruia va fi descoperirea și neutralizarea informațiilor false de pe Internet, scrie DW.

Centrul este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Cehe și este alcătuit din 20 de persoane.

„Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Cehe, Milan Chovanec, se așteaptă ca angajații centrului să depisteze falsurile de pe web şi să fie în măsură ca în câteva minute să raporteze despre dezinformare și să facă modificările necesare”, se arată intr-o declaraţie a MAI ceh.

Potrivit agenției DPA, CLTAH va avea ca sarcină și lupta împotriva „propagandei desfăşurate de forțe externe”. Observatorii Centrului Analitic de la Praga „Valorile europene” au avertizat asupra creșterii influenței mass-media controlate de statul rus în Cehia.

Autoritățile cehe se tem că răspândirea de informații false pe internet poate afecta rezultatul alegerilor parlamentare, care vor avea loc în luna octombrie 2017. Guvernul ceh afirmă că există zeci de site-uri care răspândesc știri false și diverse teorii ale conspirației. Autoritățile presupun că aceste site-uri sunt finanţate de Kremlin sau oameni de afaceri apropiaţi de Kremlin, dar recunosc că această legătură nu este ușor de dovedit.

Autoritățile cehe mai cred că Moscova va încerca să influențeze opinia publică din țară pentru a sprijini partidele pro-ruse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...