Ce nu ştiai despre lămâi. 15 miracole pentru sănătatea ta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ştiai că egiptenii din antichitate credeau că mâncând lămâi şi bând sucul de lămâie se ţineau departe de orice formă de otrăvire, iar studii recente au confirmat convingerea lor? Sunt foarte multe beneficii pentru sănătate pe care lămâile ni le aduc şi pe care le ştim de sute de ani. Cele mai cunoscute sunt acelea că lămâile sunt antivirale, antibacteriene şi imunostimulatoare şi că sunt folositoare în diete pentru că sucul de lămâie este un ajutor digestiv şi un detoxifiant pentru ficat. Lămâile conţin acid citric, calciu, magneziu, vitamina C, bioflavonoide, pectine, toate întăresc imunitatea şi luptă împotriva infecţiilor.

Dar sunt şi foarte multe beneficii ale lămâii pe care mulţi dintre noi nu le cunoaştem. Foloseşte lămâia sub orice formă cu putinţă: sub formă de suc, în ceai, ca dressing la salată, în alte băuturi, sub formă de cataplasmă sau atunci când faci baie. Vei avea numai de câştigat.

Iată beneficiile neştiute ale acestui fruct miraculos, aşa cum ne sunt ele dezvăluite de „The Lemon Juice Diet,” copyright 2008, de Theresa Cheung.

1. Vindeca acneea
Vitamina C din lămâie ajută pielea să fie strălucitoare şi omoară bacteriile care cauzează acneea. Bea limonadă dimineaţa dar în plus poţi face şi următoarele:

– Aplică cu degetul sau cu un tampon de vată suc proaspăt de lămâie pe acnee şi lasă aşa peste noapte. Spală cu apă a doua zi dimineaţa. Se poate să simţi o uşoara arsură dar dispare repede.

– Amestecă o parte zeamă de lămâie proaspăt stoarsă cu o parte apă cu miere. Pune acest amestec pe zonele afectate şi lasă o jumătate de oră, apoi clăteşte. Repetă de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Evident că în cazul unei acnee foarte severe, se recomandă consultarea unui medic specialist dermatolog, în paralel cu acest tratament natural.

2. Calmează anxietatea
Studiile arată că lămâia are efect de calmare şi ajută la îndepărtarea oboselii, agitaţiei, ameţelii, nervozităţii şi tensiunii. Inhalarea de ulei de lămâie creşte capacitatea de concentrare şi ţine mintea în stare de alertă. Lămâia poate fi folosită şi ca odorizant de cameră în birouri, pentru a creşte eficienţa angajaţilor. Dacă te simţi tensionat, pune pe o batistă puţin ulei de lămâie şi inhalează.

3. Vindecă aftele
Proprietăţile dovedite antibacteriene şi antivirale ale lămâii pot accelera procesul de vindecare în cazul aftelor. Amestecă sucul de lămâie cu apă caldă şi clăteşte gura cu această combinaţie de trei ori pe zi. Nu contează dacă simţi o senzaţie de arsură în contactul dintre lămâie şi afte, contează că ea îţi face mult bine, deci perseverează în folosirea ei.

4. Scade febra
Când ai febră din pricina răcelilor, bea o cană de suc de la 1-2 lămâi cu apă fierbinte şi miere, bea-o toată o dată, apoi la fel la fiecare 2 ore până când febra începe să cedeze.

5. Vindecă răceala şi gripa
Când ai răcit, puterea vindecătoare a lămâii acţionează atât intern, dând urgent vitamina C celulelor aflate în suferinţă, cât şi extern prin contactul dintre gâtul afectat ţi sucul de lămâie. Când îşi curge nasul sau te doare gâtul, consumă cât mai multă vitamina C, pentru că aceasta impulsionează puternic sistemul imunitar punând-ul la treabă ca să lupte cât mai eficient cu boala. Bea la fiecare două ore o limonadă caldă făcută din sucul de la o lămâie, miere, şi o cană de apă fierbinte, dar nu atât cât să-ţi opăreşti gâtul, pentru că mai rău îi faci..

Dacă te doare gâtul, adaugă în acea limonadă, în loc de miere, o linguriţă de sare marină. Fă gargara cu ea de trei ori pe zi. Poţi înghiţi sucul după aceea.

6. Vindeca bătăturile
Aplică o felie groasă de 5 mm peste bătături, împachetează şi strânge bine zona şi lasă aşa peste noapte. Ai grija doar ca lămâia să fie în contact doar cu bătătura pentru că altfel este prea puternică pentru pielea normală şi poate cauza arsuri pielii.

7. Elimină eczemele
Daca suferi de infecţii ale pielii cum ar fi eczema, o împachetare cu lămâie îţi va face foarte bine. Pune 8 picături de ulei esenţial de lămâie în apă caldă (250 ml) şi o linguriţă de miere. Mierea are şi efect antiinflamator şi întăreşte puterea de vindecare a lămâii.

Îmbibă o bucată de bumbac în lichid, stoarce excesul şi plasează bumbacul pe zona afectată, timp de 15 minute, de 2 sau 3 ori pe zi. Nu doar că vindecă această infecţie, dar va reduce şi mâncărimea.

8. Învinge oboseala
Lămâia este ajutorul inestimabil pentru toţi cei ce se confruntă cu oboseala cronică dată de munca lor. Bea o lămâie stoarsă ori de câte ori te simţi prea obosit sau suge o jumătate de lămâie. Exploratorii, aventurierii, înfig un pai în capătul unei lămâi întregi când sunt epuizaţi şi se revigorează sugând zeama direct din fruct.

Uleiul de lămâie stimulează şi activitatea cerebrală aşa că de îndată ce te simţi foarte obosit şi nu te poţi concentra, pune 4 picături de ulei esenţial de lămâie într-un vas mic de aromoterapie cu puţină apă şi bea şi un pahar cu apă şi lămâie la câteva ore.

9. Rezolvă problema halenei
Lămâile te ajută să ai respiraţia proaspătă daca ai această problemă după consumul de alcool, ţigări sau după ce ai mâncat diverse alimente condimentate cum ar fi ceapa şi usturoiul. Ca să îţi menţii proaspătă respiraţia, clăteşte gura cu sucul de la lămâia proaspăt stoarsă combinat cu apă călduţă. Te ajută şi dacă mesteci o felie de lămâie după fiecare masă.

10. Luptă cu hipertensiunea
Se ştie că usturoiul şi ceapa au efecte foarte bune în lupta împotriva hipertensiunii arteriale dar ele sunt ajutate mult şi de lămâie. Combină 3 căţei de usturoi pisaţi cu lapte degresat sau lapte de soia. Adu la fierbere acest amestec şi lasă-l 5 minute. După răcire, adaugă în el sucul de la 3 lămâi proaspăt stoarse. Bea peste zi această băutură minune.

Iar dacă ai colesterolul mărit, nu uita că pectinele din lămâi contribuie la accelerarea metabolismului şi la scăderea colesterolului.

11. Vindecă după înţepătura de viespe
Dacă te-a înţepat viespea, scoate acul din piele şi masează locul cu 2 picături de lămâie proaspăt stoarsă amestecată cu o linguriţă de miere.

12. Ţine departe ţânţarii şi alte insecte neplăcute
Ca să ţii insectele neplăcute la distanţă, pune în pulverizator 250 ml de apă şi 20 picături de ulei esenţial de lămâie şi pulverizează prin cameră. Miroase excelent şi ţine şi ţânţarii sau muştele la distanţă. Mai poţi să laşi în dormitor pe noptieră o bucată de vată îmbibată cu ulei de lămâie ca să ţină la distanţă în serile de vară ţânţarii.

13. Îndepărtează durerea din corp
Chiar dacă are gust extrem de acru, sucul de lămâie are un efect alcalin deosebit de puternic şi deci este un agent natural împotriva excesului de aciditate care este responsabil de multe boli, printre care şi reumatismul. Bea dimineaţa o lămâie stoarsă cu un pahar de apă călduţă şi repetă acest lucru de 2-3 ori pe zi dacă ai dureri articulare.

Dacă ai zone inflamate şi dureroase, masează-le cu ulei de lămâie amestecat cu o linguriţă de ulei de jojoba sau cu o cremă pe care o ai în casă. Face minuni.

14. Îţi salvează stomacul
Bea sucul de la o lămâie proaspăt stoarsă cu un pahar de apă călduţă după fiecare masă. Acidul din lămâie va stimula producerea în stomac a acidului gastric şi deci şi activitatea muşchilor stomacului.

15. Spune adio varicelor
Uleiul de lămâie are proprietăţi terapeutice considerabile asupra vaselor de sânge şi ajuta în lupta împotriva varicelor. Amestecă 6 picături de ulei de lămâie cu ulei de migdale sau de avocado sau de jojoba şi masează zona afectată.

Revigorează-ţi corpul şi picioarele obosite cu varice printr-o baie în care pui 10 picături de ulei de lămâie, o lingură de miere şi 4 picături de ulei de chiparos. Stai în acea apă pentru 15 minute şi când ieşi din ea nu freca pielea, ci doar tamponeaz-o cu blândeţe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...