Năstase: Dodon a procedat ilegal când i-a retras cetățenia lui Băsescu. O va retrage tuturor unioniștilor?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia lui președintelui Igor Dodon, de a-i retrage cetățenia Republicii Moldova fostului președinte al României, Traian Băsescu, este una ilegală, nefiind fundamentată juridic, susține liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

„În loc să se adreseze instituțiilor internaționale de investigație cu solicitarea de a interveni și a aduce miliardele furate acasă, în loc să ceară alegeri anticipate pentru a schimba o putere compromisă iremediabil, urâtă de circa 90 la sută din concetățeni, în loc să ia atitudine față de majorarea galopantă a prețurilor și tarifelor, acesta și-a făcut de lucru și a semnat un decret de retragere a cetățeniei moldovenești fostului președinte al României, Traian Băsescu”, a reacționat Andrei Năstase.

În opinia lui Năstase, „motivarea gestului său nesăbuit și inoportun este pe cât de ridicolă, pe atât de gravă. Afirmând că retrage cetățenia lui Băsescu pentru că i-a fost acordată ilegal, Dodon se transformă în mod nepermis în instanță morală și de judecată”.

„De asemenea, Dodon dă cu bâta în baltă când afirmă că Băsescu nu ar avea dreptul la cetățenie, deoarece prin apelurile sale unioniste, ar fi atentat la „lichidarea statalității”. O asemenea abordare intră în contradicție cu principiile fundamentale ale dreptului omului, în principal cu dreptul la libera exprimare și dreptul la libertatea de convingere. Or, în asemenea caz, Dodon ar putea, ipotetic vorbind, să retragă cetățenia tuturor cetățenilor Republicii Moldova care se declară unioniști”, a mai precizat liderul Platformei DA.

De asemenea, Andrei Năstase este de părere că motivația lui Dodon, precum că Băsescu ar atenta la statalitatea Republicii Moldova, este una care poate fi combătută juridic.

„Avocații lui Traian Băsescu vor putea combate cu ușurință aceste inepții, deoarece în perioada mandatului său președintele Băsescu a militat public pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, proiect pe care Dodon de asemenea nu-l susține. Astfel, pentru a salva statalitatea pe care Dodon o scoate la mezat prin proiecte geopolitice dubioase, sute de mii de moldoveni, care susțin parcursul european al țării, ar putea rămâne fără cetățenie. Aceste abuzuri vor face, conform declarațiilor fostului președinte român, obiectul unui rușinos proces judiciar pentru statul Republica Moldova”, a mai spus Năstase.

Amintim că Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Traian Băsescu, acuzându-l pe acesta că ar fi promovat „lichidarea statalității Republicii Moldova”.

La rândul său, fostul președinte român a declarat că faptul că Igor Dodon l-a lipsit de cetățenie denotă o teamă a acestuia de apropierea Republicii Moldova de Occident


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...