Rusia nu a fost în spatele atacului cibernetic asupra unui furnizor de energie electrică din SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile americane care investighează un atacat cibernetic asupra rețelei de alimentare cu energie electrică printr-un furnizor din Vermont au anunțat că informațiile preliminare care atribuiau atacul hackerilor ruși nu sunt corecte, informează Washington Post.

O investigație oficială asupra incidentului a început vineri, după ce compania din statul Vermont a semnalat autorităților că sistemul său informatic ar fi fost atacat de agenți ruși.

Alerta a fost generată de un angajat al companiei din Vermont care și-a verificat contul de e-mail personal de pe Yahoo și a generat o alertă care indica faptul că s-ar fi conectat la o adresă IP suspectă asociată cu o grupare de hackeri ruși implicată în atacul asupra Consiliului Național Democrat în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale, scrie Washington Post.

Anchetatorii au spus, însă, că e posibil ca traficul asociat cu adresa de IP care a generat alerta să nu fie malign, mai ales că a mai fost detectat în alte locații din SUA, unde nu a generat probleme.

Vineri, cotidianul Washington Post, citat de AFP, informa că hackeri ruși au reușit să pătrundă în rețeaua de energie electrică din Statele Unite printr-un furnizor din Vermont (estul SUA).

„Un cod asociat operațiunii de piraterie informatică denumită Grizzly Steppe de către administrația Obama a fost detectat în interiorul sistemului unui furnizor de electricitate din Vermont”, a scris jurnalul pe pagina sa de internet, fără să precizeze data.

Citând responsabili americani sub acoperirea anonimatului, Washington Post a subliniat vineri că, dacă acest cod „nu a fost utilizat în mod activ pentru a perturba operațiunile furnizorului (…), penetrarea rețelei naționale de energie electrică este importantă pentru că reprezintă o vulnerabilitate potențial gravă”.

În decembrie 2015, 80.000 de locuitori din estul Ucrainei au rămas mai multe ore fără energie electrică după un atac cibernetic de o amploare nemaiîntâlnită. Rușii au fost arătați ca autori ai atacului, ceea ce ei au negat, mai scrie AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...