Înaltul Consilier al UE în domeniul justiţiei: Degeaba faceți legi noi, dacă cei care le implementează gândesc sovietic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova implementează reforme în justiție în zadar, atâta timp cât cei din sistem rămân cu o mentalitate sovietică, susține Înaltul Consilier al UE în domeniul justiţiei, Inguss Kalniņš.

„Moldova trebuie să investească mai mult în calitatea educației universitare în domeniul dreptului. Aveți nevoie de oameni noi în sistem, oameni integri, bine instruiți, devotați și dornici de schimbare. Degeaba faceți legi noi, aparent bune, degeaba creați mecanisme noi de coordonare – ele niciodată nu vor funcţiona normal dacă cei responsabili de implementare gândesc „pe stil vechi”. Acești oameni cu mentalitate sovietică vor utiliza eronat sau chiar vor abuza de noul sistem și, în cele din urmă, vor compromite reforma. Deci, ar trebui să vă concentrați pe asigurarea eficienței instituţiilor de autoguvernare din sectorului judiciar şi cel al Procuraturii – Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliului Superior al Procurorilor. Dacă schimbarea de mentalitate nu se va produce în aceste instituții, degeaba așteptați o schimbare pozitivă în justiție. Ea nu va veni! Sistemul trebuie să se schimbe din interior. Vreți mai simplu? Judecători și procurori, faceți-vă curățenie în propria ogradă”, a declarat Kalnins într-un interviu pentru report.md.

El susține că Republica Moldova are mari nevoie de investiții străine, care însă nu pot veni în climatul actual din țara noastră.

„Moldova are nevoie de investiții străine ca să se poată dezvolta. Dar investitorii nu vor veni într-un stat în care legile se schimbă în funcție de poftele unora și nici acolo unde sunt siguri că nu-și vor putea dobândi dreptatea în justiție. Încă puteți crea aceste condiții în Republica Moldova. Dar trebuie să vă doriți foarte mult să deveniți prosperi și să implementați reformele nu pentru a raporta cuiva despre asta, ci pentru voi, pentru bunăstarea voastră. Cine ar fi crezut, cu 30 de ani în urmă, că Letonia va deveni stat independent, membru al Uniunii Europene, NATO, şi al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD)? Acum înțeleg de ce ne-a reușit: Europa era în mentalitatea şi inima noastră. Aceasta ne-a ajutat să transformăm ideile în realitate. Acum facem parte din câteva cluburi cu standarde înalte care ne motivează să devenim şi mai buni. Și să știți că e foarte confortabil alături de aliaţi puternici. Deci, exemple fericite, din care vă puteți inspira, există”, a mai spus oficialul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...