Italia: Mișcarea Cinci Stele își prezintă codul de etică și este acuzată de ipocrizie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mișcarea Cinci Stele din Italia (M5S, anti-establishment) a indicat luni că nu le va cere automat politicienilor săi să demisioneze dacă vor ajunge să facă obiectul unei anchete, stârnind acuzații de ipocrizie la adresa sa, relatează marți agenția Reuters.

M5S, cel mai mare grup de opoziție din Italia, s-a prezentat ca o contrapondere pe deplin morală față de partidele tradiționale, care s-au confruntat în mod repetat cu anchete de corupție în ultimii aproape 25 de ani.

În cadrul unui ”cod de conduită” în șase puncte, postat pe blogul său, Beppe Grillo afirmă că fiecare oficial al M5S care este cercetat trebuie să informeze imediat comitetele centrale ale Mișcării, dar că nu va fi luată automat o decizie.

Potrivit lui Grillo, toți parlamentarii trebuie să fie ”ireproșabili din punct de vedere etic” și că le revine comitetelor centrale al M5S să evalueze aceasta separat de procesele legale.

Reacționând la declarațiile lui Grillo, Maurizio Gasparri, membru al Forza Italia, formațiunea fostului premier Silvio Berlusconi, a scris pe Twitter: ”Noi legi pentru micii Grillo. Dacă persoana anchetată este de la alt partid, atunci lapidare imediată. Dacă este unul de-al lor, atunci ei sunt de neatins”.

Anul trecut, M5S l-a suspendat pe Federico Pizzarotti, care i-a adus mișcării o mare victorie când a fost ales primar al orașului Parma (nord), spunând că a ținut secret faptul că a fost plasat sub investigații pentru abuz în serviciu.

Pizzarotti, care a dezmințit orice faptă rea și ulterior a părăsit M5S, a scris luni pe Facebook că suspendarea sa a fost ”nelegitimă”, deoarece în acea vreme Mișcarea nu avea reguli privind suspendarea și nici un cod de conduită.

Alți rivali politici sunt de părere că Beppe Grillo încearcă s-o protejeze pe primărița Romei, Virginia Raggi, care a refuzat să comenteze relatările potrivit cărora urmează să fie cercetată în legătură cu numirile pe care ea le-a făcut de când și-a preluat postul în urmă cu șase luni.

„Grillo lansează un cod de salvare pentru Raggi”, a scris pe Twitter Michele Anzaldi, deputat din partea Partidului Democrat (PD, de guvernământ).

În Italia, plasarea sub anchetă nu implică vinovăția și nu duce neapărat la un proces. În unele cazuri, aceasta este o formalitate obligatorie pentru magistrați pentru a deschide un dosar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...